Društvo

Predložen zakon o finansiranju organizacija boraca

11damjanovic
P
oslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović i Aleksandar Damjanović predložili su zakon o finansiranju organizacija boraca koje djeluju na teritoriji Crne Gore.
Predložen zakon o finansiranju organizacija boraca
Portal AnalitikaIzvor


“Organizacija boraca je nevladino udruženje boraca i savez nevladinih udruženja boraca koji su osnovani i djeluju u skladu sa posebnim zakonom”, kaže se u predlogu koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.



Navodi se da se novac za finansiranje organizacije boraca obezbjeđuje se u budžetu Crne Gore i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.



“Sredstva za finansiranje organizacije boraca obezbjeduju se na osnovu godišnjeg programa rada i finansiranja koji donosi nadležni organ organizacije boraca”, kaže se u obrazloženju Gošovića i Damjanovića.



Godišnjim programom rada i finansiranja obezbjeđuje se rad organa i realizacija ciljeva i zadataka organizacije boraca djelatnostima kojima se doprinosi materijalnoj sigurnosti i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca.



“Obezbjeđije se njegovanje tekovina oslobodilačkih ratova, patriotizam i evociranje uspomena na značajne istorijske datume i pale borce, efikasno procesuiranje ratnih zločina i traganje za nestalim borcima”, kaže se u predloženom zakonu.



Predviđeno je da stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o finansiranju Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore.



Navodi se da za sprovođenje ovog zakona nijesu potrebna dodatna finansijska sredstva.



“Godišnjim zakonom o budžetu predviđen je iznos od 108,9 hiljada EUR za tekuću godinu, dok bi se za 2015. obezbijedio približno isti iznos sredstava, koji je obezbjeđivan za ovu godinu”, kaže se u zakonu.

Portal Analitika