Abiznis

AEM: Povećan broj korisnika radio i TV programa

aem
A
gencija za elektronske medije objavila je danas Izvještaj o stanju tržišta usluga distribucije radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika na kraju trećeg kvartala 2014. godine, shodno kojem je povećan broj korisnika distribucije radio i TV programa.

AEM: Povećan broj korisnika radio i TV programa
Portal AnalitikaIzvor

Saglasno izdatim odobrenjima Agencije za elektronske medije, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika, u odobrenoj zoni servisa, posjeduje deset operatora i to četiri kablovska, dva IPTV operatora, po jedan MMDS, DTH, DVB-T2 i mobilni operator koji nudi uslugu pristupa AVM sadržajima posredstvom javne mobilne elektronske komunikacione mreže neodređenom broju korisnika u odobrenoj zoni servisa.

U poređenju sa brojem priključaka na kraju juna 2014. godine i dalje je prisutan pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa. Broj priključaka je za period od tri mjeseca uvećan je za 2.034 ili 1,32%.

Još uvijek je prisutan trend opadanja broja domaćinstava koji koriste samo zemaljski prijem radijskih i TV programa. Na kraju posmatranog kvartala 20,10% domaćinstava u Crnoj Gori koristilo je samo zemaljski (analogni) tj. „besplatan“ prijem radio i TV programa. Po prvi put od izdavanja dozvola za distribuciju radio i televizijskih programa do krajnjih korisnika, u sjevernoj regiji zemaljski (analogni) prijem radio i TV programa nije dominantan, već više od polovine domaćinstava za prijem koristi neku od nezemaljskih platformi.

Posmatrajući samo učešće nezemaljskih platformi, IPTV sa učešćem od 41% je na liderskoj poziciji na tržištu usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika. Za njom slijedi DTH distribucija sa 31,96%, KDS platforma (13,18%), MMDS (12,73%) i mobilna platforma sa učešćem od 1,12%.

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,91€ (najviše 11,14€, najniže 6,05€). U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 66 televizijskih kanala (najviše 101, najmanje 29). Dva operatora u svojoj ponudi nude i radijske kanale.

Izvještaj je dostupan na veb sajtu Agencije www.ardcg.org.

 

 

 

Portal Analitika