Zanimljivosti

Otkriće koje bi moglo da iskorijeni injekcije u liječenju dijabetesa

1010maticnedijab
N
aučnici su objavili da su postigli veliki medicinski napredak koji bi jednog dana mogao milione ljudi koji pate od dijabetesa da oslobodi primanja injekcija, prenosi B92.

Otkriće koje bi moglo da iskorijeni injekcije u liječenju dijabetesa
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše Vašington post (Washington Post), otkriće opisano u žurnalu Ćelija (Cell), koje je predvodio istraživač matičnih ćelija Daglas Melton, predstavlja metod uzgajanja velikog broja važnih ćelija, koje izlučuju insulin, uz pomoć matičnih ćelija. Pacijenti bi mogli da budu podvrgnuti jednoj jedinoj transplantaciji ovih ćelija, koje bi onda imale sposobnost da pročitaju količinu šećera u krvi, nakon čega bi izbacivale potrebnu količinu hormona insulina.

Melton, čiji sin i kćerka pate od dijabetesa tipa 1, izjavio je da su ćelije „izuzetno precizne“ u stvaranju količine insulina potrebne pacijentu.

Terapija ćelijama postala je jedno od polja koja najviše obećavaju u tretmanu dijabetesa tipa 1 u pitanju, u slučajevima kada tijelu nedostaju ćelije koje proizvode insulin u pankreasu, a najčešće se javlja kod djece. Najveću prepreku do sada predstavljalo je opskrbljivanje ćelijama, pošto ih je jako teško stvoriti vještačkim putem i uglavnom su se uzimale iz tijela preminulih osoba.

Meltonovo istraživanje uključivao je transplantaciju ljudskih ćelija na miševe, tako da je potrebno još rada kako bi ova metoda bila testirana na pacijentima.

- Uskoro bi mogli da stvaramo velike količine ovih ćelija, tako da njihov broj više neće predstavljati problem - izjavio je Albert Hua, naučnik organizacije koja se bavi dijabetesom i koja je djelimično finansirala ovo istraživanje.

Suzan Solomon, izvršna direktorka Njujorške fondacije matičnih ćelija, tvrdi da je ovo otkriće toliko značajno da bi moglo da promijeni smjer u kom se kreću trenutna istraživanja. Ona tvrdi da naučnici u ovoj fondaciji već pokušavaju da imitiraju Meltonov rad, kao i da očekuje da će dobar dio resursa uskoro biti usmjern na načine sprječavanja odbacivanje ovih matičnih ćelija od strane tijela.

Pacijenti kojima su presađene ćelije sa tijela umrlih moraju da uzimaju posebne ljekove koji mogu da imaju ozbiljne nus-efekte kako bi spriječili tijelo da se bori protiv stranih ćelija.

- Ukoliko ne uspijete da riješite problem napada imunog sistema koji ubijaju te ćelije na samom početku, vi u osnovi pravite bespotrebne trikove na miševima - tvrdi ona.

Proces masovne proizvodnje ćelija uključuje „varanje“ ljudskih matičnih ćelija da se pretvore u beta ćelije pankreasa, koje su zadužene za proizvodnju insulina.

Portal Analitika