Društvo

Bramerc: Pomoć Međunarodnog suda u obuci crnogorskih sudija

1010bramercmedenica
P
redsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica sastala se sa glavnim tužiocem Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju Seržom Bramercom. Tom prilikom razgovarali su o ulozi crnogorskog sudskog sistema u rješavanju predmeta ratnih zločina i podršci žrtvama ratnih zločina, istakavši dosadašnju odličnu saradnju domaćih sudova i Haškog tribunala.

Bramerc: Pomoć Međunarodnog suda u obuci crnogorskih sudija
Portal AnalitikaIzvor

- Na sastanku je bilo riječi i o sudskim predmetima ratnih zločina. Glavni tužilac Haškog tribunala upoznat je sa činjenicom da su svi predmeti ratnih zločina pravosnažni izuzev jednog predmeta koji je u postupku po žalbi kod Apelacionog suda Crne Gore. Predsjednica Vrhovnog suda podsjetila je glavnog tužioca na niz konferencija o ratnim zločinima čiji je domaćin bio Vrhovni sud Crne Gore, a kojima su tokom proteklih godina prisustvovali i sudije MKSJ. Istaknut je značaj Centra za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija koji u okviru međunarodnog humanitarnog prava posebnu pažnju pridaje edukaciji nacionalnih sudija u ovoj oblasti – navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Bramerc i Medenica su naglasili značaj obuka crnogorskih sudija i tužilaca koji postupaju u predmetima ratnih zločina, pri čemu je Bramerc naglasio spremnost MKSJ da takve obuke podrži i angažuje istaknute međunarodne eksperte. Njihov susret organizovan je u okviru prve zvanične posjete Serža Bramerca Crnoj Gori, upriličene na poziv potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića.

Portal Analitika