Abiznis

Garancije Hipo banci ostaju na snazi

0910hipo
V
lada je danas predložila da ostanu na snazi garancije na deset miliona eura, koje je Ministarstvo finansija izdalo Hipo Alpe Adria banci u okviru dva kreditna aranžmana sa Evropskom investicionom bankom. Tih deset miliona eura dio su ugovora o garanciji na 90 miliona eura koji su 2009. zakjljučili Ministarstvo finansija i Evropska investiciona banka (EIB), a kojim je Vlada garantovala za kreditne aranžmane između  EIB-a i komercijalnih banaka. Hipo banka Podgorica je u okviru tog projekta tokom 2009. i 2010. godine, zaključila dva aranžmana sa EIB-om od po pet miliona dolara.

Garancije Hipo banci ostaju na snazi
Portal AnalitikaIzvor

U Vladinoj informaciji se navodi da Hipo banka uredno izmiruje svoje obaveze i da je ostalo 6,42 miliona eura duga.

“Zbog situacije u kojoj se banka nalazi, trenutno se vodi postupak kompletnog restruktuiranja Hipo International banke i osnovana je nova kompanija Hypo SEE Holding, koja će preuzeti pružanje bankarskih usluga u regionu, odnosno preuzeti banke Hipo grupe, uključujući i podgoričku”, navodi se u informaciji i dodaje da je Centralna banka Crne Gore dala saglasnost na tu vlasničku promjenu.

Hypo SEE Holding, dodaju, biće u apsolutnom vlasništvu države Austrije, koja planira da je proda strateškom investitoru, u skladu sa pravilima i procedurama Evropske komisije, u čemu će učešće, kao finansijski savjetnik, uzeti Dojče banka.

Vlada navodi da su garancije za aranžmane, između Hipo Podgorica i EIB-a obezbijeđene mjenicama i mjeničnim ovlašćenjima, koje su izdate na osnovu ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

“Nakon vlasničkih promjena, Hipo Podgorica biće pravni nasljednik prava i obaveza, uključujuchi i ovaj aranžman, čime će se obezbijediti otplata i zaštita države u pogledu izdatih garancija. Prilikom restruktuiranja bank, neće doći do promjene kapitala, i banka za svoje obaveze garantuje cjelokupnom svojom imovinom”, navodi se u informaciji.

Foto: bankar.me

Portal Analitika