Abiznis

Strugar: Od prvog decembra niže cijene interneta

0910ratkastrugar
V
lada je danas usvojila Informaciju o pristupu internetu u Crnoj Gori i mogućnosti razvoja, čime se stvara pravni okvir za dalji razvoj informacionog društva, saopštila je generalni direktor Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio-spektar, Ratka Strugar.

Strugar: Od prvog decembra niže cijene interneta
Portal AnalitikaIzvor

Ona je nakon sjednice Vlade kazala da je Strategijom razvoja informacionog društva u Crnoj Gori od 2012. do 2016. godine kao jedan od ciljeva i zadataka u razvoju države kao digitalnog društva propisano da je to pitanje podsticanja konkurencije na tržištu širokopojasnog pristupa internetu.

“Novim Zakonom o elektronskim komunikacijama stvoren je pravni okvir za dalje djelovanje na tržištu elektronske komunikacije i propisane su regulatorne nadležnosti Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u ovoj oblasti”, rekla je Strugar.

Agencija je, kako je dodala, donijela odluku o relevantnim tržištima usluga širokopjasnog pristupa internetu na nivou maloprodaje i veleprodaje.

“Postupak analize sproveden je u cilju procjene da li postoje operatori sa značajnom tržišnom snagom, pri čemu je Crnogorski Telekom određen kao operator sa značajnom tržišnom snagom i naloženo mu je snižavanje cijena za krajnje korisnike, pa će se od 1. decembra uskladiti važeće maloprodajne cijene usluga pristupa internetu i sniziće se cijene internet paketa u prosjeku oko 35 odsto”, navela je Strugar.

Do tada će se uskladiti i, kako je kazala, veleprodajne cijene pristupa internetu i biće snižene u prosjeku oko 25 odsto.

“Tržište mobilnih komunikacija moguće je i dalje razvijati okončanjem procesa digitalizacije u Crnoj Gori, koji je propisan Zakonom o digitalnoj radio-difuziji kojim je određen krajnji rok za završetak procesa digitalizacije, odnosno 17. jun naredne godine”, podsjetila je Strugar.

Izvor: Mina business
Foto: gov.me

Portal Analitika