Društvo

Škola antidiskriminacije za inspektore i inspektorke

0910ekvista
C
entar za antidiskriminaciju „EKVISTA“ u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove, a uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške, u periodu od 11. do 16. oktobra organizuje dvije generacije Škole antidiskriminacije čiji polaznici i polaznice će biti inspektori i inspektorke.

Škola antidiskriminacije za inspektore i inspektorke
Portal AnalitikaIzvor

„Škola je zamišljena kao trodnevni trening kroz koji će učesnici i učesnice unaprijediti svoja znanja u oblasti antidiskriminacije generalno, ali i o diskriminaciji pojedinačnih grupa kao što su osobe s invaliditetom, LGBT osobe, Romi i žene, te steći vještine prepoznavanja različitih vrsta diskriminacije, a sve u cilju što djelotvornije zaštite svih diskriminisanih lica“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika..

Obuku će proći 40 inspektora i inspektorki iz oblasti rada, zdravstva, turizma, zaštite prostora, građevinarstva, kao i tržišni iskpektori i inspektorke koji će biti podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa će započeti sa radom u subotu 11. oktobra, a druga  u utorak 14. oktobra.

„Svi učesnici i učesnice će nakon završene obuke dobiti sertifikat. Sa njima će u toku predavanja raditi stručnjaci iz oblasti ljudskih prava i višegodišnji aktivisti u borbi za suzbijanje diskriminacije“, stoji u saopštenju.

Aktivnosti se realizuje u okviru projekta „Inspekcijski organi i zaštita od diskriminacije“ čiji je cilj da doprinese razvoju i jačanju inspekcijskih organa u zaštiti od diskriminacije, te u tom pravcu i inspekcijske službe podstakne da budu aktivnije na tom polju, u skladu sa zakonom predviđenim obavezama, što će direktno uticati na kvalitet antidiskriminacionog sistema u Crnoj Gori.

 

Portal Analitika