Abiznis

Dogovor Vlade i A2A: Advokati pregovaraju naredne sedmice

A2A
P
redstavnici italijanske kompanije A2A počeli su danas u 14 sati okvirne pregovore sa vladinim zvaničnicima o budućoj saradnji u Elektroprivredi. Kako je Portalu Analitika rečeno u Vladi, detaljni pregovori o uređenju suvlasničkih odnosa u toj kompaniji počeće naredne sedmice, kad će tehnički dio pregovora preuzeti advokatski timovi.

Dogovor Vlade i A2A: Advokati pregovaraju naredne sedmice
Portal AnalitikaIzvor

U dvodnevnu posjetu Podgorici danas su doputovali predsjednik A2A Đovani Valoti i izvršni direktor Luka Kamerano, koji pregovaraju sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem i  ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i njihovim saradnicima.

Predstavnici Vlade i kompanije A2A razgovaju o budućim odnosima u Elektroprivredi, s obzirom da krajem ove godine ističe petogodišnji ugovor o menadžmentu, koji je sklopljen nakon privatizacije 43,7 odsto akcija EPCG 2009. godine. U međuvremenu je A2A izgubila dva odsto akcijskog kapitala, a cijena električne energije je smanjena, tako da italijanska kompanija nije uspjela da ostvari ugovorene ciljeve.

Vlada je izrazila spremnost da u razgovorima traži rješenje za prevazilaženje problema identifikovanih pri realizaciji osnovnog ugovora. Predstavnici Vlade i A2A razmatraju  mogućnost produžetka prava upravljanja od strane A2A, uz prethodno definisanje novih indikatora i metodologije praćenja kao mehanizama za vrednovanje uspješnosti upravljanja.

Polazna osnova Vlade je, kako su ranije saopštili, strateški interes Crne Gore da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi i da ubrza investicije u energetskom sektoru. U tom smislu, tema sastanka je i izgradnja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, stvaranje pretpostavki za uspješno poslovanje Elektroprivrede, sa manjim ekonomskim troškovima, uz visok stepen održivosti i jasnu razvojnu politiku, kao i dugoročno održivi odnosi između države i A2A.

Prethodni sastanak bio je održan u Milanu u aprilu ove godine. Vlada sada posjeduje 56,9 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,7 odsto udjela, što je posljedica poravnanja zbog neplaćenog poreza.

 

Portal Analitika