Društvo

MBA: Ubrzati izgradnu energetskih objekata iz OIE

0910obnovljiviiyvori
O
bezbjeđenje neophodnih količina električne energije je uslov za dinamičan rast i razvoj svake ekonomije. Montenegro biznis alijansa je fokusirana na razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), dakle onih  koji se nalaze u prirodi i uglavnom se troše istom brzinom kojom se i obnavljaju (solarna energija na primjer). Razvoj obnovljivih izvora energije je, bez ikakve sumnje, izazov za budućnost Crne Gore. Mi jednostavno moramo što prije otpočeti izgradnju energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, ako želimo ubrzaniji ekonomski rast i razvoj, poručuju iz MBA.

MBA: Ubrzati izgradnu energetskih objekata iz OIE
Portal AnalitikaIzvor

Kako su kazali iz MBA, pitanje energetske sigurnosti postaje sve značajnije i na globalnom nivou i rešavanju tog pitanja se okreću mnoge razvijene zemlje.

“ Pogodnost Crne Gore u tom smislu je značajna zbog vodnih resursa kojima raspolaže.  Tu pogodnost moramo na pravi način koristiti.  S ovim u vezi, nezaobilazno je pitanje energetske efikasnosti i njemu treba posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu. Dakle, korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost su uslov za ublažavanje i rešavanje problema koje danas imamo kada je u pitanju energetski sektor. Na taj način povećala bi se energetska sigurnost, podstakao bi se ekonomski rast, povećala zaposlenost idr. U osnovi, cilj je obezbijediti energetsku nezavisnost na efikasan način, što je izuzetno važno i neophodno za dalji napredak naše ekonomije i društva u cjelini. Naravno, razvoj obnovljivih izvora energije i poštovanje principa energetske efikasnosti imali bi svoj pozitivan efekat i u rešavanju problema ekološke prirode, uticali bi na zdraviji život naših građana itd”, navodi se u saopštenju MBA.

MBA će, kako kažu oni, nastaviti svoja angažovanja i kada je izgradnja najmanjih energetskih kapaciteta u pitanju, odnosno izgradnja mikro elektrana, ili elektrana snage do 100 kilovata (KW).

“ Razlog je naše uvjerenje da je to veoma snažan podsticaj za razvoj porodičnog biznisa u ruralnom dijelu naše države koji je inače manje ekonomski razvijen, pa bi masovnija izgradnju elektrana ove snage, za što itekako ima uslova, značajno doprinijela ublažavanju ovog problema. Inače, u toku je formiranje Odbora MBA za energetiku sa veoma respektibilnim sastavom, o čemu će javnost biti uskoro informisana. Cilj ovog Odbora je rešavanje svih važnih pitanja koja se tiču razvoja i unapređenja sektora energetike” , zaključuje se u saopštenju za medije MBA.

Portal Analitika