Društvo

Nova kontrola prenosa tečnosti na aerodromima od 1. oktobra

Slikaokok6
O
d 1. oktobra na Aerodromima u Podgorici i Tivtu primjenjuje se nova kontrola tečnosti,sprejeva i gelova koje putnici nose u ručnom prtljagu.  Naime, nabavkom rendgena  nove generacije, vrši se detaljnija kontrola pomoću koje će se efikasnije otkrivati i spriječiti unos tečnog ekspoloziva u avion, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Nova kontrola prenosa tečnosti na aerodromima od 1. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Putnici će, kako ističu, umjesto dosadasnjih 100 mililitara tečnosti, sprejeva i gelova u pojedinačnim pakovanjima moći da unesu do dva litra tečnosti u pojedinačnim pakovanjima.

Slikaokok0910

- Nova procedura je sljedeća - tečnost,sprejeve i gelove  zapremine do 100 mililtara putnici moraju upakovati  u zip kesice a potom ih postaviti u kadicu i to preko ostalih stvari. Artikli u pakovanjima većim od 100 mililitara moraju biti odloženi odvojeno od ostalih stvari i pojedinačno postavljeni u specijalno dizajnirane kadice. Značajno je napomenuti da kada putnici prodju prvu kontrolu može uslijediti i drugostepena tokom koje se može zahtijevati i uzimanje testnog uzorka tečnosti ili gela – navodi se u saopštenju.

Na punktovima za kontradivizionu kontrolu Aerodroma Podgorica i Aerodroma Tivat je stručno osoblje koje putnike informiše i pomaže im da se pravilno pripreme za kontrolu kako se ne bi stvarale gužve.Slikaaerodrormok0910

- Nabavkom prestižne opreme ispunjen je veoma važan evropski standard koji je postavila Evropska konferencija za civilno vazduhoplovstvo.  Takodje, u pitanju je zahtjev propisan Nacionalnim programom bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore.  Tako se crnogorski aerodromi penju na lestvici najbezbjednijih evropskih aerodrome – navodi se u saopštenju.

Portal Analitika