Društvo

Divlje deponije građevinskog materijala niču kao pečurke

deponija
N
a području kotorske opštine veoma je prisutan problem nelegalnog deponovanja kabastog i građevinskog otpada, pogotovo na mjestima koja su izvan vidokruga, kako komunalne policije, tako i savjesnih građana.

Divlje deponije građevinskog materijala niču kao pečurke
Portal AnalitikaIzvor

Nelegalnih deponija građevinskog materijala je posebno u dijelu industrijske zone u Kotoru kod kamionske pijace, na putu prema Budvi, ali i na dijelu putnog pojasa od Risna prema Nikšiću.

Deponovanje se obavlja prtetežno noću, a većina autoprevoznika i onih koji se bave transportom se pravdaju time da nijesu upoznati sa zakonskom regulativom u smislu postupanja i nadležnosti Komunalne policije.

Ovo je za Skala radio kazao Zoran Vučinović, načelnik kotorske Komunalne policije.

Svi oni moraju da imaju dozvole nadležnih službi opštine Kotor, a u većini slučajeva autoprevoznici se pravdaju nepoznavanjem zakonskih propisa.

Komunalna policije dugo je bila tolerantna, ali je sada krajnje vrijeme da se svi skupa borimo protiv onemogućavanja stvaranja divljih deponija.

Kazne su veoma rigorozne i kreću se od 500 eura pa do nekoliko hiljada eura, podsjetio je Vučinović.

On je rekao da je Komunalna policija u prethodnom periodu u nekoliko slučajeva izricala kazne, ali je naglasio i nedovoljan rad svih Komunalnih policija u našoj državi.

Uzrok je nedostatak pravih, zvaničnih sanitarnih deponija, ali odgovornost za nepostojanje prije svega građevinskih deponija snosimo i mi iz lokalne samouprave, kazao je Vučinović.

“Činjenica da je Komunalna policija bila dosta inertna, ali i da se neki subjekti koji su izvan naše kontrole iskoristili i to da nelegalno naplaćuju deponovanje tog otpada kojeg je bilo na teritoriji kotorske opštine, čak i sa prostora susjednog Tivta”, riječi su Vučinovića.

Ovom problemu se mora stati na put represivnim djelovanjem, a Vučinović  poziva savjesne građane na saradnju i zajedničku odgovornost u smislu prijave takvih počinilaca.

Komunalna policija će djelovati po svakoj prijavi, jer nam deponije ruže sliku grada i države kojoj je turizam imperativ, zaključio je Vučinović.

 

Portal Analitika