Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Vlahović u posjeti najvećem naučnom centru Japana

0810vlahovic
D
elegacija Crne Gore, na čelu sa ministarkom nauke Sanjom Vlahović, boravi u zvaničnoj posjeti Japanu na poziv Shunichi-ja Yamaguchi-ja, aktuelnog ministra za naučnu i tehnološku politiku Vlade Japana.

Vlahović u posjeti najvećem naučnom centru Japana
Portal AnalitikaIzvor

 

Vlahović i članovi delegacije, koju čine prof. dr Jovan Mirković, Ambasador Crne Gore u Japanu i prof. dr Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo UCG posjetila je Tsukubu, naučni grad i jedan od najvećih naučnih centara na svijetu, kao i istoimeni univerzitet. Tsukuba univerzitet broji 28 koledža, klastera i škola, dok glavni Tsukuba kampus obuhvata površinu od 258 hektara, što ga čini najvećim pojedinačnim kampusom u Japanu i jednim od vodećih svjetskih centara za oblasti bionike, mehatronike, medicine, nanotehnologija i IT-a.

Crnogorsku delegaciju na čelu sa ministarkom Vlahović danas je primila delegacija Tsukuba Univerziteta koju su činili Caroline Fern Benton, prva žena Tsukuba Univerziteta za međunarodnu saradnju, Yasuo Miake, zamjenik predsjednika za istraživanje, Osamu Oneda, direktor kancelarije za globalne inicijative, Kazuo Oneda, zamjenik direktora Kancelarije za globalne inicijative, kao i Kazuo Kadowaki, jedan od vodećih naučnika Tsukuba-e za oblast prirodnih nauka.

0810vlahovic2
U razgovoru sa japanskim kolegama bilo je riječi o mogućnostima koje Tsukuba pruža stranim studentima, naučnicima i istraživačima, mobilnosti istraživača, zajedničkim projektima, i mogućnostima saradnje Crne Gore sa ovom prestižnom Japanskom naučnom institucijom sa kojom određeni vidovi saradnje već postoje zahvaljujući radu prof. Jovana Mirkovića, koji je dugo godina proveo usavršavajući se na Tsukubi, a onda i predavjući kao jedan od gostujućih predavača na ovom univerzitetu.

Vlahović je delegaciju Tsukuba Univerziteta upoznala sa naporima koje crnogorska Vlada poslednjih godina ulaže da nauci vrati mjesto koje joj pripada, da ojača domaću naučnoistraživačku zajednicu, izgradi infrastrukturu, uključi je u evropske i svjetske tokove kroz otvaranje EU, ali i brojnih drugih fondova. Predstavnici Tsukuba Univerziteta pozdravili su napore Crne Gore u nauci i istakli da je Japan zemlja koja je upravo zahvaljujući velikim ulaganjima u nauku i istraživanja postala globalni lider u mnogim oblastima.

0810vlahovic3
Dvije strane napravile su konkretne dogovore, te će Crna Gora u najkraćem mogućem roku, već naredne godine biti u mogućnosti da u Tsukubu pošalje prve doktorante i postdoktorante, a dogovoreno je i formalizovanje te saradnje kroz potpisivanje memoranduma i sporazuma koji bi omogućio dugoročnu saradnju na više nivoa. Pored sastanka sa predstavnicima Univerziteta crnogorska delegacja obišla je neke od najznačajnijih laboratorija Tsukuba Univerziteta, među kojima Glavnu labaratoriju za biogorivo koje se dobija iz posebnih vrsta algi i koje prema tvrdnjama Japanskih naučnika čini gorivo budućnosti, labaratoriju prof. Kadowakija, ali se upoznala i sa najprestižnijim istraživanjima koja Tsukuba Univerzitet trenutno radi, a koja se odnose na oblast bionike i predstavljaju jedan od najvećih uspjeha u savremenoj medicini.

Nakon obilaska Tsukuba Univerziteta delegacija Crne Gore obišla je i laboratorije AIST-a (Nacionalnog instituta naprednih industrijskih nauka i tehnologija), na kome se usavršavao prof. dr Danilo Nikolić, a na kome je takođe bilo govora o usavršavanjima naših studenata, doktoranata i postdoktoranata na AIST-u, čije laboratorije su vodeće u svijetu.

Crnogorska delegacija sjutra će posjetiti i KEIO Univerzitet u Tokiju, koji predstavlja jedan od tri najistaknutija univerziteta u Japanu.

Portal Analitika