Kultura

Jovanović-Trostman: Ja sam dijete Mediterana

0810trostman
I
zraziti kolorista, Ivana Jovanović – Trostman nastoji da sliku ispuni potentnim bojenim nabojem, da iz boje izvuče i naglasi sve njene fizičke, vizuelne i psihološke vrijednosti, kazala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić otvarajući sinoć izložbu ove dubrovačke umjetnice.

Jovanović-Trostman: Ja sam dijete Mediterana
Portal AnalitikaIzvor

Trideset radova velikog formata, nastalih tehnikom ulja na platnu, izloženi su u Muzejima i galerijama Podgorice. Duletić o njima dalje kaže:

- No, vođena istinskim pikturalnim osjećanjem ona u slici ostvaruje jednu kolorističku atmosferu. Ostvarujući kolorističku usklađenost, slikarka svoj toj ekspresionističkoj razbarušenosti obezbjeđuje likovni red i vizuelnu čitljivost... Ivana Jovanović – Trostman je utemeljena u tradiciju dubrovačkog slikarskog kruga kojoj ona svojim stvaralaštvo daje nesumnjiv doprinos – zaključuje ona u svom tekstu.

Obraćajući se prisutnima na otvaranju Jovanović – Trostman je izrazila izuzetno zadovoljstvo što izlaže u Podgorici.

- Posebnu zahvalnost dugujem pokojnom Božu Peroviću, čija je lična želja bila ova izložba – potcrtala je ona i, u znak zahvalnosti, ženi i sinu Perovića uručila specijalan poklon.

Umjetnica koja peti put izlaže u našoj zemlji – nakon Plavog dvorca na Cetinju, Galerije „Most“ u Podgorici, Galerije „Velimir A. Leković“ u Baru i Galerije „Centar“ u Kotoru – smatra za veliku čast što je opet ovdje i dodaje da Crnu Goru smatra svojom drugom domovinom.

- Ja sam dijete Mediterana i radost podneblja, koje je puno rastinja, sunca, mora, u stvari ostavlja veliki uticaj na mene. Osim toga, imam i slike apstraktne forme, koje su, opet, poniranje u more, svjetlo, vrelinu ljetnjeg podneva – kazala je dubrovačka slikarka za Portal Analitika.

Ona je saglasna sa Duletić da time pripada „dubrovačkom umjetničkom krugu“, koji karakteriše „koloristički pristup slikarstvu toplih boja i okrenutost apstraktnom izrazu“.

A na pitanje kada nju i njene radove ponovo možemo vidjeti u Crnoj Gori, Jovanović – Trostman kratko kaže.

- Za sada nemam neke planove, ali vidjećemo. Ko za što život donosi.

K.J.

Portal Analitika