Abiznis

EK: Donijeti dodatne fiskalne mjere za autoput

0710autoputbbok
K
ljučni izazov za Crnu Goru je da vrati finansijsku stabilnost, zajedno sa pokrivanjem visokog deficita državnog računa. Usvajanje fiskalnih pravila u aprilu ove godine čini se da potvrđuje kontinuitet   fiskalne konsolidacije, mada efikasnost fiskalnih mehanizama mora biti potvrđena kad ta pravila počnu da se primjenjuju. Međutim, skupi građevinski projekti, koji su podložni čestim promjenama rokova realizacije i povećanju troškova, kao što je dionica autoputa Smokovac - Mateševo, mogu izazvati povećanje javnog duga. Ti troškovi, međutim, ostali bi u okviru usvojenih fiskalnih pravila, navodi se u nacrtu izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, u koji je Portal Analitika imao uvid.

EK: Donijeti dodatne fiskalne mjere za autoput
Portal AnalitikaIzvor

"Dodatno, javne finansije karakteriše visok stepen nediskrecione potrošnje i stalni rizici probijanja, odnosno naplate izdatih državnih garancija. Generalno, fiskalna pozicija države se ne poboljšava uprkos naporima da se prihodi konsoliduju, ostaju izazovi osiguranja fiskalne održivosti i snižavanja javnog duga", navodi se u izvještaju.

Ističe se da je KAP, između privatizacije 2005. i likvidacije sredinom 2014, koštao Vladu 350 miliona eura u državnim garancijama i subvencijama za struju, u šta su uključeni neplaćeni porezi i doprinosi.

- Jedan od nekadašnjih suvlasnika fabrike (CEAK) je podnio nekoliko žalbi protiv prodaje KAP-a koje su lokalni sudovi odbili. Međutim, sud u Nikoziji je donio odluku o zabrani prodaje imovine KAP-a. Kao posljedica, prodaja KAP-a je na čekanju, dok stečajni upravnik ne prebaci na kupca imovinu oslobođenu tereta. Postoje, međutim, rizici nove runde opterećenja javnih finansija - navodi se u izvještaju.

Kako se dodaje, ukupna vrijednost državne pomoći odobrene prošle godine dosegla je tri odsto BDP-a, u poređenju sa 1,3 odsto BDP-a godinu ranije.

"Omogućeni su i drugi vidovi državne pomoći kroz Investiciono razvojni fond, grantove i pozajmice za poljoprivrednike, a investitori takođe imaju koristi od oslobađanja plaćanja poreza. Dodatno, za strateške projekte mogu biti usvojene ad hoc mjere pomoći investitoru, kao što je zakonom o autoputu Bar Boljare, kojim se omogućava izbjegavanje plaćanja PDV-a i carina. Generalno, nakon likvidacije bivšeg aluminijumskog kompleksa, državna pomoć je značajno pala", konstatuje EK.

S.G.

Portal Analitika