Društvo

Ministarstvo pravde: Uručene licence za rad novim posrednicima

0710licence
G
eneralna direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravda Branka Lakočević, uručila je danas u prostorijama Privredne komore Crne Gore licence za rad posrednicima, i to četiri licence za posrednike u građanskim stvarima i 13 licenci za posrednike u krivičnim stvarima.

Ministarstvo pravde: Uručene licence za rad novim posrednicima
Portal AnalitikaIzvor

Nakon uručenja licenci,

Lakočević

je podsjetila da je Ministarstvo pravde prije godinu dana izdalo licence za rad za 95 posrednika, od kojih se 22 odnosilo na posredovanje u krivičnim stvarima, a 73 na posredovanje u građanskim stvarima.

Ona je istakla da je Strategijom reforme pravosuđa za period 2014-2018. godinu i Akcionim planom za njeno sprovođenje prepoznata potreba i propisana mjera povećanja broja posrednika i da imenovanje novih posrednika ima za cilj poboljšanje kvaliteta postupka posredovanja, kao i rasterećenje sudova i državnih tužilaštava kroz brže i jeftinije rješavanje sporova.

Dosadašnjom praksom, kako je istakla Lakočević,  utvrđeno je da se u budućnosti pažnja mora usmjeriti na poboljšanje evidencije o sprovedenim postupcima posredovanja, kao i na specijalizaciju posrednika za određene vrste sporova i kontinuiranu edukaciju i imenovanje posrednika.

Uručenju licenci prisustvovao je direktor Centra za posredovanje Miroslav Knežević koji je poželio dobrodošlicu novim posrednicima i zahvalio se Ministarstvu pravde na aktivnostima koje su doprinjele razvoju i dostupnosti posredovanja, kao načina mirnog rješavanja sporova.

Portal Analitika