Društvo

ŽICG: Ne posjedujemo, niti smo izrađivali Idejni projekat izmještanja trase pruge preko Duklje

0710duklja
I
z Željezničke infrastrukture saopšteno je da ne posjeduju, niti su izrađivali idejni projekat za izmještanja  pruge Nikšić- Podgorica  sa prostora  Duklje, koja je zakonom zaštićeno kulturno dobro. Oni tvrde da ta obaveza nije ni od ranije naslijeđena.

ŽICG: Ne posjedujemo,  niti smo izrađivali Idejni projekat izmještanja trase pruge preko Duklje
Portal AnalitikaIzvor

Portal Analitika je ranije objavio privremenu dozvolu za rekonstrukciju pruge Nikšić - Podgorica, kojom se predviđa izmještanje pruge 2017. godine sa lokaliteta Duklje. Tu je dozvolu izdao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2007. godine na zahtjev Željeznica Crne Gore A.D. Podgorica.  Nakon transformacije Željeznica Crne Gore gazdovanje prugama preuzela je Željeznička infrastruktura.

Na pitanje Portala Analitika da li su napravili plan izmještanja pruge, iz Željezničke infrastrukture su odgovorili da ne posjeduju, niti su izrađivali idejni projekat izmještanja trase pruge Nikšić-Podgorica.

"Tu obavezu nijesmo naslijedili ni od ranije Željeznice Crne Gore", rekla je Portalu Analitika šef kabinera PR Mirjana Vujović.

Ona je istakla da Željeznička infrastruktura posjeduje rješenje broj 05-4785/6-2010 od oktobra .2011.godine, kojim je nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pruge, koja obuhvata radove na donjem i gornjem stroju i putnim prelazima u zahvatu Prostornog plana Crne Gore u dijelu koji razrađuje prostorni koncept razvoja tehničkih infrastrukturnih sistema, odnosno saobraćajne infrastrukture.

"U navedenoj dozvoli, nije navedeno bilo kakvo ograničenje za lokalitet Duklje", istakla je Vujović.

Objasnila je da Željeznička infrastrukture nije posebno uzela u razmatranje izmještanje dijela pruge koja prolazi kroz lokalitet antičke Duklje, jer to podrazumiejva izradu strateških razvojnih dokumenta  modernizacije i izgradnje djelova nove pruge. To je, kako je istakla, nadležnost Vlade, resornih ministarstava i direkcija, kako to propisuju zakoni o željeznici, te uređenju prostora i izgradnji objekata, kao i prostorni plan Glavnog grada Podgorica.

Postavlja se pitanje zašto su onda ŽCG tražile mišljenje Zavoda ako po njima nije bilo potrebno  i na osnovu kojih dokumenata je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo Željezničkoj Infrastrukturi građevinsku dozvolu za rekonstrukciju pruge Nikšić-Podgorica, koja dijelom  prolazi preko zakonom zaštićenog arheološkog lokaliteta Duklja.

Portal Analitika