Svijet

Hong Kong: Lideri protesta pregovaraće s Vladom

0610honkong
L
ideri protesta u Hongkongu saopštili su da su pristali da tokom ove sedmice pregovaraju s Vladom.

Hong Kong: Lideri protesta pregovaraće s Vladom
Portal AnalitikaIzvor

U situaciji kada se broj demonstranata smanjuje, a rastu pritisci da se normalizuje život u centru grada, vođe studentskog protesta kazali su da njihova kampanja za slobodne izbore nije izgubila zamah i da će demonstranti ostati na ulicama uprkos najavljenim pregovorima, prenosi AFP.

Dobro organizovana studentska kampanja je imala veliku podršku javnosti, naročito pošto je policija počela da koristi suzavac protiv demonstranata, ali blokada centra grada više od sedmicu je učinila da ta podrška počinje da slabi, navodi francuska agencija.

Na putevima i u podzemnoj željeznici proteklih dana bile su velike gužve, mnoge škole su zatvorene, a danas je saopšteno i da je otkazan četvorodnevni simpozijum o prirodnoj sredini, koji je trebalo da počne u srijedu, uz učešće 11 nobelovaca.

Danas su, otvorene srednje škole u području zahvaćenom protestom, a od sutra bi trebalo da budu ponovo otvorene i osnovne.

Studentski lideri su kasno danas imali duge "pripremne razgovore" sa neimenovanim predstavnikom Vlade, a sjutra bi trebalo da se dogovori vrijeme i mjesto pregovora za koje je Lester Šum, zamjenik generalnog sekretara Honkonške federacije studenata, najavio kako će se odvijati "u više rundi".

Demonstranti traže slobodne i otvorene izbore za narednog lidera Hongkonga 2017, dok kineske vlasti smatraju da za taj položaj treba da konkurišu samo unaprijed odobreni, "provjereni" kandidati, što studenti ocjenjuju kao "lažnu demokratiju".

Kina je 1997. preuzela Hongkong od Britanije na osnovu sporazuma o "jednoj državi, dva sistema", kojim se stanovnicima ovog grada garantuju građanske slobode kakvih nema u ostatku Kine, uključujući pravo govora i demonstriranja.

Tenzije rastu zbog strahovanja od erozije tih sloboda, kao i zbog sve veće nejednakosti u preskupom gradu, s manjkom životnog prostora, koji se smatra finansijskim centrom Azije.

Mina

Portal Analitika