Društvo

Pejović održao sastanak sa predstavnicima sindikata

0610andrija
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović sastao se danas sa predstavnicima sindikata, generalnim sekretarom Unije slobodnih sindikata Srđom Kekovićem, šeficom Kabineta Unije slobodnih sindikata Vanjom Miličić i šefom Kabineta Saveza sindikata Crne Gore Vladimirom Krsmanovićem.

Pejović održao sastanak sa predstavnicima sindikata
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je održan na zahtjev sindikalnih centrala s ciljem da se glavnom pregovaraču predstavi projekt Evropske konfederacije sindikata koji finansira Evropska komisija. Cilj projekta je da se sindikalnim centralama u Crnoj Gori, preko eksperata Evropske konfederacije sindikata, pruži logistička podrška za učešće u radnim grupama u poglavljima koja se bave radnim pravima i ekonomsko-socijalnim položajem zaposlenih.

Pejović je istakao da su predstavnici sindikata, aktivnim učešćem u radu četrnaest radnih grupa, dali značajan doprinos pregovaračkom procesu. Posebno važnim je ocijenio doprinos sindikata u sprovođenju obaveza iz 2. i 19. poglavlja koja se odnose na slobodu kretanja radnika i socijalna politika i zapošljavanje, kao i učešće u radu Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, kojim se značajno unapređuju kapaciteti socijalnih partnera i civilnog društva za buduću saradnju u EU nakon stupanja u članstvo.

Državni sekretar za evropske integracije je kazao da mu je drago zbog budućeg članstva sindikata u Evropskoj konfederaciji sindikata i istakao da će to doprinijeti unapređenju znanja i iskustva, kao i boljem pozicioniranju crnogorskih sindikata.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intezivira saradnja šefova radnih grupa za pregovaračka poglavlja sa koordinatorima zajedničke Radne grupe, koju čine eksperti imenovani od strane dvije sindikalne centrale.

Portal Analitika