Kultura

Promocija knjige Varje Đukić u CNP-u

0610inpatria
K
njiga „In patria“ Varje Đukić biće sjutra promovisana u Crnogorskom narodnom pozorištu u podne, u okviru pratećeg programa Bijenala crnogorskog teatra.

Promocija knjige Varje Đukić u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

O djelu će govoriti Borka Pavićević, Božo Koprivica i sama autorka, inače glumica nacionalnog teatra.

„In patria“ je knjiga eseja, nehronoloških bilješki nastalih u periodu od 20 godina. Pisani su različitim povodima, uglavnom nakon nastanka predstava „Banović Strahinja“ (Budva Grad Tetar, 1995.), „Tebi iz jučerašnjice“ (CKZD, 1998.), „Post scriptum“ (CNP, 2012.). Eseji su objavljivani  u Zborniku Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (1997), u časopisu Montengro Mobil Art (2002), i kao zasebna knjiga Pozorišni gesto (CDNK, 2000.)

Varja Đukić je 1984. godine igrala prvi profesionalnu ulogu, u predstavi „Zli dusi“ reditelja Steva Žigona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

- Eseji u knjizi „In patria“ jesu autentična, osobena potraga u pejzažu teatra koji je prolazio kroz velike transformacije, vrijeme društvenih promijena, granica, rata, tranzicije, obnove državnosti. Dio zapisa, glumačkih, jedinstvene su „note“ – zapisi o putu prije i nakon igre, u predstavama različitih rediteljski poetika i pozorišnih instistucija– navodi se u najavi ove promocije.

Urednik knjige je Božo Koprivica, a izdala je Sibila iz Podgorice i CKZD iz Beograda.

Portal Analitika