Društvo

Obilježen Dan Vojske Crne Gore na Tuđemilima

0610tudjemil2
P
ovodom Dana Vojske Crne Gore, delegacije Vojske i Opštine Bar položile su danas cvijeće na obelisk u Tuđemilima. U ime Vojske, cvijeće je položio viceadmiral Dragan Samardžić - načelnik Generalštaba, a u ime Opštine Bar predsjednik SO Bar Osman Subašić.

Obilježen Dan Vojske Crne Gore na Tuđemilima
Portal AnalitikaIzvor

Subašić je čestitao praznik pripadnicima Vojske Crne Gore, uz želju da Opština Bar i Vojska Crne Gore nastave uspješnu saradnju.

“Vojska Crne Gore sa pravom slavi ovaj datum, kao svoj dan, imajući u vidu ne samo istorijski značaj tuđemilske bitke, nego jedan dug put kojim je prošla ova država. U tom vremenu, patriotizam se mjerio na bojnom polju i oružjem, a današnji stepen patriotizma se mjeri vladavinom prava, implementacijom zakona, odnosnom jačinom institucija da implementiraju taj zakon. Vojska Crne Gore je institucija koja u potpunosti implementira Ustav i zakone ove države, ona je u službi građana i zadužena je da čuva teritorijalnu cjelokupnost i ustavno–pravni poredak ove države” – kazao je Subašić.

Samardžić se zahvalio na čestitkama, uz obećanje da će Vojska nastaviti da baštini sve ono što nose mnogobrojne značajne bitke u crnogorskoj istoriji.

“Ovaj dan obilježavamo radno, jer Crna Gora ulazi u dijalog sa NATO i naredna godina će biti prekretnica u kojoj očekujemo da naša država ispuni svoj glavni strategijski cilj, odnosno da dobije pozivnicu za NATO. Sigurno je da će Vojska Crne Gore sa drugim državnim institucijama učiniti sve da tu pozivnicu dobijemo, kao i da ćemo biti sposobni da odgovorimo na sve izazove koje učlanjenje u NATO nosi sa sobom” – istakao je Smardžić.

Vojska Crne Gore proslavlja 7. oktobar u znak sjećanja na čuvenu bitku iz 1042. godine, koja se dogodila u klancima oko Bara između dukljanske i vizantijske vojske.

Ž.M.

0610tudjemili
Portal Analitika