Abiznis

Siemens traži 14 miliona eura i odlaganje gradnje trafostanice u Lastvi

6podmorski_kabal
K
ompanija Siemens nedavno je identifikovala problem sa ze­mljištem na kojem je trebalo da počne gradnja trafostani­ce Lastva, zbog čega je podnijela dopis CGES-u tražeći da se nepredviđena situacija što prije riješi.

Siemens traži 14 miliona eura i odlaganje gradnje trafostanice u Lastvi
Portal AnalitikaIzvor

Problem sa mekim zemlji­štem na kojem ne bi bila sigur­na gradnja objekata mogao bi odložiti početak gradnje tra­fostanice u Lastvi. Kako Dnev­ne novine nezvanično sazna­ju, zbog lošeg idejnog projek­ta u pogledu geologije, datog od Elektroprenosa, kompani­ja Siemens, koja je zadužena za gradnju trafostanice, tražila je produžetak roka gradnje za 500 dana i dodatnih 14 miliona eura. Glavni problem, kako sa­znaju DN, predstavlja zemljište u Lastvi, koje nije pogodno za gradnju trafostanice, te se mora iskopati i premjestiti, a cjeloku­pno mjesto kamenom ojačati.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dnevnim novinama je potvrđeno da je bilo određenih nepravilnosti na terenu predviđenom za grad­nju trafostanice.

"Naime, projekat izgradnje TS Lastva je pripreman i ugo­voren u skladu sa međunarod­nim pravilima (FIDIC). CGES je u skladu sa pravilima banke koja je odobri­la kredit za ovaj projekat angažovala konsultantsku kuću, odnosno inženjera, čija je ulo­ga da obavlja formalnu komu­nikaciju sa izvođačem radova (Siemens Beč) i da nepristrasno tumači moguće sporne situaci­je koje se često pojavljuju kod realizacije ovako kompleksnih projekata. U konkretnom sluča­ju, Siemens je identinkovao po­tencijalni problem na terenu i u skladu sa procedurom uputio dopis CGES-u i konsultantu, ko­ji su u fazi ocjene tog dokumen­ta. U skladu sa pravilima, a bez obzira na ovaj događaj, aktiv­nosti na projektu se odvijaju u skladu sa zacrtanom dinami­kom", kazali su iz CGES-a.

Da je došlo do nepredviđenih okolnosti, saopšteno je i iz kompanije Siemens. Ipak, na pitanje da li su tražili dodatni rok ili novac za realizaciju projek­ta, iz kompanije Siemens nijesu željeli da odgovore. ' "Sve aktivnosti koje se realizuju su predviđene ugovo­rom. Kako je došlo do okolno­sti koje bi se mogle tretirati kao nepredviđene, Siemens i CGES će ih rješavati u skladu sa ugovorom i u duhu dobrih partnerskih odnosa", istakli su iz Siemensa.

Kako tvrde iz Siemensa, predmet ugovora koji je potpi­san sa CGES-om jeste izgrad­nja TS 400/110/35 kV Lastva -faza I i proširenje postojeće TS 400/220/110 kV Pljevlja 2 i nije tražen aneks tog ugovora.

"CGES je izvršio svoje oba­veze uplate avansa, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i omogućio Siemensu nesmeta­no korišćenje lokacije predvi­đene za izgradnju TS Lastva. Si­emens, takođe u skladu sa pla­nom, realizuje poslove vezane za projektovanje, koji obuhvataju geološko ispitivanje tere­na, projektovanje elektroopreme i građevinskog dijela obje­kata", objasnili su iz Siemensa.

Prema planu, trafostanica u Lastvi Grbaljskoj će preno­siti električnu energije preko 400-kilovoltnog dalekovoda do Pljevalja i 500-kilovoltnog optičkog podmorskog kabla do Italije. IZ CGES-a su u martu ka­zali da će gradnja trafostanice u Lastvi početi krajem aprila, ali do početka realizacije projek­ta nije došlo. Nedugo zatim, di­rektor CGES-a Ivan Bulatović za list Elektroprivreda rekao je da će izgradnj a trafostanice po­četi u maju, do čije gradnje iz nepoznatih razloga ponovo ni­je došlo.

DN

Portal Analitika