Abiznis

EKIP: U narednoj godini prihodi niži 1,8 odsto

5ekip
A
gencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) planira u narednoj godini ukupne prihode od oko 4,5 miliona EUR, što je 1,8 odsto manje u odnosu na plan za ovu godinu.

EKIP: U narednoj godini prihodi niži 1,8 odsto
Portal AnalitikaIzvor


U finansijskom planu EKIP-a za narednu godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, navodi se da je razlog umanjenog plana prihoda, smanjeni ukupan prijavljeni prihod operatora za prošlu godinu, koji se koristi kao zakonska osnova za utvrđivanje prihoda regulatora.



“Plan predviđa da u prihodima Agencije visina godišnje naknada za regulaciju i nadzor čini najznačajniji dio ukupnih prihoda, odnosno 55,47 odsto, naknada za radio-frekvencije 30,81 odsto, za numeraciju i adrese 10,43 odsto, naknade propisane Zakonom o poštanskim uslugama 2,84 odsto i ostale naknade i drugi izvori u skladu sa zakonom 0,45 odsto”, rekli su iz EKIP-a.



Planirani prihod EKIP-a u narednoj godini po osnovu godišnje naknade koju operatori elektronskih komunikacija plaćaju regulatoru za obavljanje poslova regulacije i nadzora tržišta iznosi 2,49 miliona EUR.



“Planirani prihod EKIP-a po tom osnovu je 2,2 odsto manji u odnosu na plan prihoda za regulaciju i nadzor tržišta za ovu godinu”, rekli su iz EKIP-a.



Iz EKIP-a su precizirali da je planirani prihod regulatora za narednu godinu po osnovu godišnje naknade koja se Agenciji plaća za korišćenje radio-frekvencija predviđen u iznosu od 1,38 miliona EUR.



Taj planirani prihod manji je 1,6 odsto u odnosu na ovogodišnji plan prihoda.



Iz EKIP-a su rekli da je planirani prihod za narednu godinu pa osnovu godišnje naknade koja se plaća za korišćenje brojeva i/ili adresa predviđen u iznosu od 468 hiljada EUR i 0,8 odsto je manji od plana za ovu godinu.



U finansijskom planu se navodi da planirani rashodi EKIP-a za narednu godinu sadrže rashode za tekuće poslovanje u iznosu od 4,18 miliona EUR i manji su 0,3 odsto u odnosu na planirane rashode u ovoj godini.



“U strukturi planiranih rashoda u narednoj godini najveći dio se odnosi na bruto zarade zaposlenih, 41,79 odsto”, kazali su iz EKIP-a.



Predstavnici EKIP-a dostavili su u skupštinsku proceduri i Predlog Plana rada za narednu godinu.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika