Abiznis

MEDOJEVIĆ: Građanima ceh dok tužilac ne reaguje

24nebojsa_medojevic
C
entralna banka Crne Gore se direktno umiješala u finansijsko i bankarsko tržište i mjerama državnog intervencionizma ograničila kamate bankama. Ključna institucija promoter neoliberalne ekonomske doktrine Veselina Vukotića je kapitulirala i počela da se miješa u privatni sektor, ocijenio je za Vijesti lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

MEDOJEVIĆ: Građanima ceh dok tužilac ne reaguje
Portal AnalitikaIzvor

On je napomenuo da je to dokaz njegovih upornih tvrdnji da će „ekonomska doktrina iza koje su stali Vukotić i Milo Đukanović dovesti do kolapsa, bankrota i sloma ekonomije zemlje“.

- Od 2006.godine PzP se uporno bori protiv ove pogubne ekonomske politike i upozorava građane na užasne posljedice koje će pogoditi naš narod, državu i privredu - dodao je Medojević.

On je naveo da su kamate u Crnoj Gori „ekstremno visoke i pored oštre konkurencije banaka i liberalizovanog finansijskog tržišta“.

- Kako je moguće da je to čuveno tržište brutalno demantovalo oštećene tržišne fundamentaliste koji su nas od 2000.godine ubjeđivali da će tržište samo uspostaviti potrebne balanse i ravnoteže i da je svaka uloga države štetna - kazao je Medojević.

On je napomenuo da „tržište brzo pokaže surovu realnost“ i da male, „privatne države, bez institucija i poštovanja zakona, sa monopilima i ekonomijom kriminala ne mogu da obezbijede održivi rast i makroekonomsku stabilnost“.

Umjesto da preispita „kako su tajkuni dobili više od milijardu eura kredita bez adekvatnih kolaterala koje su nenamjenski potrošili i iznijeli van zemlje“, sada CBCG, kako napominje Medojević, klasičnim državnim intervencionizmom primorava banke da limitiraju kamate i tako uđu u zonu gubitaka zbog nemogućnosti naplate ranije odobrenih kredita.

- Vlada i CBCG još jednom pokazuju da nijesu u stanju da donose odluke u interesu zemlje, privrede i građana zbog političkog uticaja dužnika preko Đukanovića i njegove banke - zaključio je Medojević.

Portal Analitika