Abiznis

Drugi Javni poziv za podršku vinogradarstvu i vinarstvu

0410vinogradi
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas drugi Javni poziv za podršku podizanju proizvodnih zasada vinove loze, u okviru Agrobudžeta za 2014. godinu i budžetske linije Razvoj vinogradarstva i vinarstva, a rok za dostavljanje dokumentacije je 5. decembar, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Drugi Javni poziv za podršku vinogradarstvu i vinarstvu
Portal AnalitikaIzvor

- Ukupan budžet za ovu namjenu iznosi 200.000 eura, a visina podrške je do 50 odsto ukupne investicije, koja može biti minimalno 500 eura, a maksimalno 10.000 eura. Korisnik ove podrške je fizičko ili pravno lice koje ispunjava uslove predviđene pozivom, a to su, između ostalog, da je upisan je ili je u toku upisa u Registar proizvođača grožđa i vina koji se vodi u Ministartsvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, i član Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Crne Gore. Ukoliko je korisnik zadruga ili udruženje, to mora dokazati registracijom u Centralni registar privrednih subjekata – navodi se u obavještenju dostavljenom Portalu Analitika.

Investicije koje su prihvatljive su: nabavka sertifikovanog autohtonog loznog sadnog materijala, materijala neophodnog za zasnivanje vinograda i materijala i opreme za modernizaciju proizvodnje. U listi prihvatljivih predmeta nabavke su: sertifikovani autohtoni lozni kalemovi vinove loze, stubovi (metalni pocinčani, betonski, drveni), zatim sistem „kap po kap“ (pumpa i crijeva sa kapaljkama), kao i inoks burad. Novina u pozivu je podrška za nabavku barik buradi, a sve u cilju podsticanja rasta kvaliteta i standarda u proizvodnji domaćeg vina.

Više detalja o ovom Javnom pozivu, specifičnim kriterijuma, obrascu i pravu na podršku može se dobiti u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Portal Analitika