Abiznis

Seks i droga pumpaju (i) srpski BDP

bdp
R
epublički zavod za statistiku Srbije će danas objaviti revidirane podatke o bruto domaćem proizvodu Srbije, u koji će prvi put zvanično biti uključene i procjene o učešću sive ekonomije i nelegalnih aktivnosti u skladu sa preporukama Eurostata - izjavio je za Danas Miladin Kovačević, zamjenik direktora Zavoda.

Seks i droga pumpaju (i) srpski BDP
Portal AnalitikaIzvor

To znači da će poslije Hrvatske, Britanije, Holandije i drugih zemalja EU i Srbija postati država koja u svoj BDP uračunava i prihode od djelatnosti kao što su prostitucija, trgovina drogom i kradenom robom.

Kovačević nije mogao da iznese podatke o tome koliki je BDP Srbije prema novoj metodologiji niti za koliko će se smanjiti udio javnog duga u BDP-u u odnosu na dosadašnji obračun. On je, međutim, objasnio da protivzakonite privredne djelatnosti (poput trgovine narkoticima i prostitucije) učestvuju sa oko pet, šest procenata u BDP-u, dok siva zona dostiže i do 15-ak procenata, a ima procjena da taj udio sada ide i do 20 odsto. Zavod za statistiku je podatke revidirao za sve godine unazad do 1995.

Eurostat, statistički biro Evropske unije, prošle godine je objavio preporuku ESA 2010 koja je ovog septembra stupila na snagu, prema kojoj prihodi od nelegalnih djelatnosti treba da budu uključeni u obračun BDP-a. Odgovarajući na kritike povodom toga što će sada statistika priznavati pozitivan doprinos mafije ekonomijama koje prihvate novu metodologiju, Eurostat konstatuje da „BDP ne mjeri moral“.

Portal Analitika