Abiznis

Otplata duga u ratama

vlada
V
lada je danas usvojila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbijeđenju, čiji je osnovni cilj unapređenje pojedinih zakonskih rješenja.

Otplata duga u ratama
Portal AnalitikaIzvor



“Izmjene se, prije svega, odnose na to da će po prigovoru na odluke donijete na osnovu izvršne isprave odlučivati sudija, a ne kao do sada  trojno vijeće«, rekla je generalni direktor za pravosuđe u Ministarstvu pravde Branka Lakočević, nakon sjednice Vlade.

Ona je kazala da se izmjene odnose i na obaveze organizacije za prinudnu naplatu, koja mora na zahtjev javnog izvršitelja dostavljati podatke odnosno brojeve računa pojedinaca kao izvršnog dužnika. Određeno je da se isključuje zarada, naknada zarade i penzija kao predmet izvršenja u skladu sa zakonom, odnosno odredbom da se ne može do određenog iznosa ta zarada skinuti sa računa dužnika.

Ograničena je, kako je kazala, donja granica prodajne cijene pokretnih stvari na način da će, ako nije postignuta cijena procijenjene vrijednosti, javni izvršitelj odrediti novo nadmetanje na kome se stvari mogu prodati ispod procijenjene vrijednosti, ali ne ispod visine potraživanja izvršnog povjerioca.

“Do sada nijesmo imali mogućnost, niti je bilo propisano da se izvršenje nad novčanim potraživanjem može odraditi na način što će banka dostaviti podatke o računu pojedinaca”, kazala je Lakočević i objasnila da se, ukoliko se dostavi podatak o računu pojedinca, mora ostaviti određeni dio, odnosno može se skinuti iznos samo do trećine zarade. Ostatak će se otplaćivati u anuitetima.
(Mina biznis)

 

Portal Analitika