Abiznis

PREOKRET: Dogovoreno povezivanje staža, isplata otpremnina i penzionisanje radnika Metalca

0210metalacjaukovic1
N
a sastanku predstavnika Vlade i radnika Metalca  dogovoreno je da nadlažni ministri i direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević definišu model po kojem će biti ispunjen dio radničkih zahtjeva.

PREOKRET: Dogovoreno povezivanje staža, isplata otpremnina i penzionisanje radnika Metalca
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima predsjednika sindikata Metalca Radisava Jaukovića, postignut je načelni dogovor da se poveže radni staž, isplate otpremnine i omogući odlazak u penziju onima koji ispunjavaju osnovne uslove.

"Ostala je sporna, što će biti predmet naknadnih pregovora, isplata 14 zarada", rekao je Jauković Portalu Analitika.

Radnici će, međutim, kako je najavio predsjednik sindikata, nastaviti štrajk glađu dok dogovor ne bude ozvaničen.

"Ne vjerujemo nikome dok ne dobijemo dogovor sa pečatima i garancijama. Tek ćemo onda obustaviti protest", rekao je Jauković, napominjući da je žalosno što su sa Vladom  pregovarali godinu i po, a da je načelni dogovor postignut tek nakon pokušaja nasilnog ulaska u zgradu Vlade.

U nastavku pregovora o isplati zarada učestvovaće poslanik DF-a i bivši sindikalac Janko Vučinić i predsjendik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, koji su prisustvovali i današnjem sastanku u zgradi Vlade.

U pregovorima su učestvovali vicepremnijer Vujica Lazović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, te Jauković, Mitar Čurović i Dragan Koprivica, kao predstavnici radnika.

Radnici Metalca osmi dan štrajkuju glađu ispred zgrade Vlade zahtijevajući isplatu 14 zarada, doprinose za 33 mjeseca i otpremnine.

S.G.

Portal Analitika