Abiznis

Policija spriječila upad Metalaca u Vladu

0210protest1
P
rotestni skup podrške radnicima nikšićkog "Montavar Metalca", koji 17 dana štrajkuju ispred Vlade, okončan je nasilnim pokušajem ulaska u zgradu u momentu održavanja redovne sjednice Vlade, nakon čega je "u hodu" dogovoreno da delegaciju radnika Metalca, poslanika Janka Vučinića (DF) i predsjednika Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđu Kekovića prime ministar ekonomije Vladimir Kavarić i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović.

Policija spriječila upad Metalaca u Vladu
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak u zgradi Vlade počeo je prije pola sata. Protestnom skupu u organizaciji USSCG prisustvovalo je, prema slobodnoj procjeni, oko 1.500 građana, većinom nekadašnjih radnika ugašenih firmi.

Bivši sindikalac Vučinić, koji se kao poslednji govornik obratio okupljenima, kazao je da njegova stolica u parlamentu "radnička stolica i uvijek ću biti sa radnicima".

0210protest2-Opozicioni poslanici su molili Vladu da pomogne radnicima Metalca, ali to je izdajnička Vlada. Najavljujući ovaj skup isticao sam da ćemo ga zakazati u vrijeme zasjedanja Vlade, koja misli samo na sebe i svoje tajkune. Gospodi iz Vlade, koja poručuje radnicima "Ribarstva" da se nakon što su izgubili radna mjesta bave stočarstvom, treba reći da su oni zaslužili kravu i livadu u okviru zatvorskog kompleksa u Spužu, jer oni ne znaju da vode državu, znaju samo da kradu i otimaju od naroda. Pošto se za 17 dana protesta niko iz Vlade nije udostojio da izađe i makar porazgovara sa radnicima koji štrajkuju glađu ispred njihovih vrata, danas ćemo im omogućiti da štrajkački odbor prime premijer i ministri, i to odmah- poručio je Vučinić, nakon čega je sa radnicima Metalca krenuo da probije metalnu ogradu, a potom i policijski kordon postavljen ispred zgrade Vlade. Metalna ograda nije izdržala, ali je policijski kordon, potpomognut Specijalnom jedinicom, bio preveliki zalogaj.0210jankoprotestNakon dvadesetominutnog "natezanja" Vučinić se ponovo obratio prisutnima, ističući da će ponovo krenuti na Vladu ukoliko ne dobiju odgovor. Nedugo zatim iz Vlade je stigla poruka da će delegaciju učesnika protesta primiti Kavarić i Lazović.

Predsjednik Sindikata Metalca Radisav Jauković poručio je da se mora stati na kraj  "genocidu koji poslodavci i vlastodršci sprovode nad radničkom klasom".

-Iako ovo nije politički skup, sve dok ne počnu da rješavaju naše probleme prvi naš zahtjev biće ostavka Vlade Crne Gore- rekao je Jauković.

Predstavnik bivših radnika "Radoja Dakića" Milan Vukčević istakao je da su se radnici te nekad ugledne firme okupili pred Vladom više od 200 puta u proteklih šest godina.

-Međutim, ova Vlada ne poštuje sudske presude, niti zaključke Skupštine. Trebalo bi donijeti zakon o zaštiti radnika od Vlade. Svima je jasno da Vlada Crne Gore ima para samo za njih i njihove miljenika, a za radnike nema ni centa. Očekujemo reakciju ljudi iz  Vlade, jer je ovo krajnje neodgovoran odnos- kazaom je Vukčević.

0210protest3Predstavnik Rudnika boksita Božidar Đilas počeo je obraćanje riječima "gospodo fašisti i dragi građani".

-  Vi u histeričnom ludilu, puni para, očito ne znate šta radite. Radiće ođe metla i lopata, jer najveće smeće u ekološkoj državi je u ovoj kući. Sjetite se da ste došli na vlast preko radničke klase, u džemperima i bez prebijene pare- podsjetio je Đilas.

Skupu su se obratili i zdravstvena radnica Željka Savković, predstavnik bivših radnika KAP-a Radovan Tošković, predstavnik Stranke penzionera i invalida rada Vojo Vuletić, predstavnimk Beranskog rudnika uglja Miodrag Rajković, kao i Danica Kontić (Primorka Bar).

0210protestgosovicProtestu su prisustvovali i poslanici Demokratskog fronta Goran Danilović, Milan Knežević, potpredsjednik Skupštine Branko Radulović, Branka Bošnjak, kao i poslanici Pozitivne Azra Jasavić i Dritan Abazović, te funkcioner Socijalističke narodne partije Neven Gošović.
0210protestabazovic0210knezevicc

S.G.
Portal Analitika