Abiznis

Sjevernjaci traže iste uslove kao radnici KAP-a

vunko
N
evladina organizacija Euromost i predstavnici radnika propalih preduzeća sa sjevera uputili su skupštinskom Odboru za zdrastvo, rad i socijalno staranje zajedničku inicijativu o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Sjevernjaci traže iste uslove kao radnici KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Tim izmjenama bi se, kako se navodi u saopštenju, omogućilo svim radnicima iz opština sa sjevera Crne Gore, koji su zbog loše privatizacije ostali bez posla, a imaju najmanje 30 godina radnog staža, da ostvare pravo na penziju.  Inicijativu su potpisali predstavnici Euromosta, Vunarskog kombinata, GRO Radnika, Gornjeg Ibra, Prve petoljetke, Fabrike kristala, Šumarskog preduzeća iz Rožaja, Fabrike mašinskih djelova, Fabrike dekor papira, bjelopoljskog Jekona i invalidi rada iz Rožaja.

“S obzirom na to da se ta mogućnost penzionisanja razmatra za radnike Kombinata aluminijuma, tražimo da se to omogući i radnicima sa sjevera Crne Gore”, navodi se u saopštenju I podsjeća da po članu 19 Ustava Crne Gore svi imaju pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda. Oni ističu da će sva prava koja dobiju radnici KAP-a, shodno Ustavu, tražiti i za ostale građane.

“Spremni smo da svaku odluku koja ne bude ustavna poništimo pred Ustavnim sudom”, dodaje se u saopštenju i ističe da će  inicijativa biti proslijeđena i ministarstvima ekonomije, finanija i rada i socijalnog staranja.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) podnijeli su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kojim bi se radnicima Željezare i njenih ranijih pogona pomogućilo penzionisanje po spomenutim uslovima, a predloženo je da se to omogući i radnicima KAP-a.

(Mina biznis)

Portal Analitika