Društvo

Mladi ekoreporteri u ekološkoj misiji u Nikoziji

0209ucesnici
N
ajbolji mladi ekoreporteri koji su pobjedili na nacionalnim takmičenjima tokom treće godine kampanje "Litter less" ("Za manje smeća") okupili su se u Nikoziji od 25. do 29. septembra na ekološkoj misiji koju su organizovale Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), Fondacija kompanije "Wrigley" i kiparska asocijacija za zaštitu životne sredine mora "CYMEPA".

Mladi ekoreporteri u ekološkoj misiji u Nikoziji
Portal AnalitikaIzvor

Crnu Goru su predstavljala dva osnovca, 5 srednjoškolaca i 1 student - Nikolina Lešic i Iva Jovanović, iz podgoričke gimnazije "Slobodan Škerović", Sergije Rojević iz OŠ "Ratko Žaric" i Vuk Bošković iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšica, Nada Dedejić i Jovana Zejak iz Srednje mješovite škole "Vuksan Djukic" iz Mojkovca, te Ivan Franović iz OŠ "Njegoš" i Tatjana Djurović sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.

Oko 70 ucenika i studenata, profesora i nacionalnih koordinatora iz Crne Gore, Francuske, Malte, Portugala, Rumunije i Novog Zelanda imalo je priliku da tokom tri dana učestvuje u više radionica o tome kako se pripremaju ekološki clanci, foto price i video radovi, da kroz timski rad pripreme osvrte na ekološke teme i probleme glavnog grada Kipra.

Tokom ekološke misije, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa iskustvima ove ostrvske mediteranske zemlje u tretmanu otpada, koje su im prenijeli predstavnici Ministarstva životne sredine te organizacija "Green Dot" i "Marlisco". Posebno zanimljivi su bili prezentacija prerade ulja za prženje iz školskih kuhinja u gorivo za loženje, kao i obilazak neuredjenog odlagališta smeća
Kocati i postrojenja za preradu otpada Koši.

Pored predavanja i praktičnih radionica, bilo je vremena i za obilazak starog dijela Nikozije, poslednjeg podjeljenog grada u Evropi, neolitskog naselja Kirokitia, koje je i na listi UNESCO-a i arheološkog lokaliteta u Kurionu sa jednim od najbolje očuvanih grčkih amfiteatara. Tome treba dodati i boravak na tri plaže sa Plavom zastavicom. Na jednoj od njih, učesnici su imali pokaznu
vježbu brojanja otpadaka. Ono po čemu će se pamtiti ova treća misija su i kulturno zabavni programi u kojima su ucesnici predstavili nacionalne plesove i pjesme, kao i poslastice, a bili su u prilici i da pokaže razne talente.

Pri kraju misije predstavljeni su radovi koje su mladi ekoreporteri uradili na licu mjesta. Zadovoljstvo postignutim rezultatima nisu krili Mihalis Ierides, generalni sekretar "CYMEPA" i Gošja Lušcek, medjunarodna direktorka programa "Young reporters for the environment" (YRE).

Tokom petodnevnog druženja, stvorena su brojna prijateljstva mladih iz šest zemalja, koja će se nastaviti preko društvenih mreža sve do neke nove ekološke misije Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

NVO "EKOM", kao nacionalni operater, tokom jeseni najavljuje i početak osme sezone programa Mladi ekoreporteri, u kome su do sada crnogorski učesnici osvojili petnaest medjunarodnih nagrada, kaže se u saopštenju ove NVO dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika