Društvo

QUEER MONTENEGRO: Parada ponosa 26. oktobra u Podgorici, test za tužilaštvo

0210Prajd

Kvir Montenegro (Queer Montenegro) i Organizacioni odbor Montenegro Prajda saopštili su danas da je "najveći događaj vidljivosti LGBT zajednice" zakazan za 26. oktobar u Podgorici. Kako su kazali ovogodišnji Prajd biće posebno test za tužilaštvo s obzirom da ova institucija "nije pokrenula nijednu krivičnu prijavu protiv huligana koji su pravili nered na ulicama" tokom prošlogodišnje Parade ponosa.

QUEER MONTENEGRO: Parada ponosa 26. oktobra u Podgorici, test za tužilaštvo
Portal AnalitikaIzvor

"Drugi po redu Montenegro Prajd će se ove godine održati u nedjelju, 26. oktobra u Podgorici. Montenegro Prajd je miran skup LGBT zajednice koji, osim LGBT osoba, okuplja i sve one čija su prava ugrožena ili se dovode u pitanje. To je skup za prijatelje, porodicu, građane i građanke. To je skup gdje svojim prisustvom državni zvaničnici, civilni sektor i diplomatski kor iskazuju svoju podršku i poštovanje ljudskih prava", kazala je Vanja Gagović iz Organizacionog odbora.

Ona je dodala da će pomenutog datuma LGBT zajednica, slijedeći istoriju crnogorske slobodarske tradicije, "nastaviti da korača putem ka slobodi koju zaslužujemo, a većina nam je osporava".

Gagović je pozvala sve građane i građanke istog mišljenja da im se pridruže u šetnji, te na taj način pokažu solidarnost i pošalju poruku da "nasilje, diskriminacija, uznemiravanje i zastrašivanje nisu prihvatljivi u našem društvu".

Prema riječima Gagović Montenegro Prajd 2014 biće i poseban test za tužilaštvo "koje prošle godine nije pokrenulo nijednu krivičnu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama Glavnog grada".

"Tužilaštvo je time pokazalo nedostatak kapaciteta za adekvatno procesuiranje krivičnih djela počinjenih iz mržnje", smatra predstavnica Organizacionog odbora Parade ponosa.

Predsjednik Kvir Montenegro, Danijel Kalezić istakao je da ove godine očekuju brojniju podršku predstavnika političkih partija, Vlade i državnih institucija.

"U Povorci ove godine očekujemo ministra za ljudska i manjinska prava, ministra unutrašnjih poslova, ministra rada i socijalnog staranja i ombudsmana. LGBT osobe koje učestvuju u organizaciji Montenegro Prajda takođe očekuju i učešće gradonačelnika Glavnog grada, kojem će biti uručen poziv po imenovanju na tu funkciju", objasnio je Kalezić i dodao da će navedenim državnim predstavnicima poziv za učešće biti uručen u toku narednih par dana.

On je kazao da se nada da će među onima koji obavljaju visoke državne funkcije "postoji svijest o potrebi podrške svim LGBT osobama kroz direktno prisustvo na Paradi ponosa".

Predsjednik Kvir Montenegro rekao je da će ovogodišnji Prajd biti "test napretka demokratije našeg društva" i dodao da je najveća odgovornost na tužilaštvu.

"Ovdje je najveća odgovornost na tužilaštvu od kojeg ove godine očekujemo da ne napravi prošlogodišnju grešku i ovaj put adekvatno uradi svoj posao i oštro odgovori na bilo koji mogući vid kršenja zakona od strane huligana", smatra Kalezić.

On je objasnio da adekvatan odgovor na svaki oblik nasilja i diskriminaciju nije samo bitan za LGBT osobe, već i po ličnu bezbjednost građana i građanki Crne Gore. Kalezić je dodao da nasilje ne trpe samo LGBT osobe, već i bilo koja društvena grupa, s obzirom da su huligani spremni da ugroze bilo čiju bezbjednost.

Predsjednik Kvir Montenegro kazao je, a u skladu sa informacijama od Uprave policije, da vjeruje da će svaki pokušaj ometanja održavanja Prajda kao i ugrožavanje učesnika Prajda biti oštro sankcionisan. Kalezić je još dodao da se nada da će svi učesnici ovogodišnjeg Montenegro Prajda biti bezbjedni.

"Koristimo priliku da pozovemo lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe iz Crne Gore da nam se pridruže u borbi za naša osnovna ljudska prava i 26. oktobra koračaju ponosno sa nama ulicama Podgorice. Svjesni činjenice da je veliki broj nas iz LGBT zajednice i dalje uplašen i živi u strahu, mi ćemo kao i prošle godine šetati ponosno gradom i za sve one koji to još uvijek ne mogu da urade. Ponavljamo i ove godine: crnogorske ulice su i naše ulice", zaključio je predsjednik Kvir Montenegro.

0210PrajdlogoKako su istakli organizatori Montenegro Prajda 2014, maršuta povorke, vizuelni identitet, kao i poruke ovogodišnje Parade ponosa, će biti poznati u toku sljedeće nedjelje. Ono što je poznato jeste da će se i ove godine koristiti prošlogodišnji logo - brkovi.

K.Ć.

 

Portal Analitika