Abiznis

MONSTAT: Za obračun nelegalnih aktivnosti u BDP-u potrebno nekoliko godina pripreme

0210monstatlogook
T
okom narednih godina Monstat će raditi na razvijanju statističke metode za obračun nelegalnih aktivnosti, a potpuna harmonizacija sa zahtjevima Eurostata se može očekivati u trenutku pristupanja Evropskoj uniji, saopšteno je Portalu Analitika iz nacionalnog statističkog zavoda na upit da li će Monstat uvažiti preporuku Eurostata da se u obračun BDP-a uključe procijenjeni prihodi od trgovine drogom, šverca cigareta i prostitucije.

MONSTAT: Za obračun nelegalnih aktivnosti u BDP-u potrebno nekoliko godina pripreme
Portal AnalitikaIzvor

Ističu da Monstat sprovodi obračun BDP-a prema ESA metodologiji, koja je metodološki  okvir za statistiku nacionalnih računa.

-Procjena neobuhvaćene ekonomije sprovodi se za legalni dio ekonomskih aktivnosti i djelimično je uključena u obračun BDP-a Crne Gore.  Procjena nelegalne ekonomije je veoma kompleksna aktivnost, jer se praksa razlikuje od zemlje do zemlje usled različitih izvora podataka, kao i značaja koje pojedini oblici nelegalne ekonomije imaju u ukupnoj ekonomiji jedne zemlje. Monstat je prepoznao neophodnost dobijanja ekspertske pomoći za sagledavanje mogućih administrativnih i statističkih izvora podataka kako bi se sproveo obračun nelegalne ekonomije u nekom narednom periodu- naveli su iz Monstata.

Statistički zavodi Velike Britanije i Hrvatske su već uvažili preporuku Eurostata i u obračun nacionalnih BDP-a za prošlu godinu su uključili procijenjene prihode od nelegalnih aktivnosti. U oba slučaja su prihodi od trgovine drogom i šverca cigareta procijenjeni na 0,1 odsto  BDP-a, a prihodi od prostitucije na 0,01 odsto BDP-a.

S.G.

Portal Analitika