Abiznis

Radnici KAP-a na čekanju


odbor
Skupštinski dbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje, koji je trebalo da raspravlja o sudbini radnika KAP-a, nije imao kvorum pa je nakon rasprave dogovoreno je da se sjendica održi naredne sedmice i da se ponovo pozovu ministri ekonomije i rada Vladimir Kavarić i Predrag Bošković, koji se današnjoj sjednici nijesu odazvali.

Radnici KAP-a na čekanju
Portal AnalitikaIzvor

 

Odbor je raspravljao o problemima šest radnika KAP-a koji u fabrici rade preko 30 godina, ali nisu stekli uslove za penziju,  a 18. jula ove godine su ostali bez posla i prijavili se za otpremnine.  Njima otpremnine nijesu isplaćene, jer su iz Ministarstva ekonomije saopštili da socijalni program rješavanja problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici propisuje da ne mogu dobiti i otpremnine i penzije. Poručeno im je da sačekaju odluku Skupštine u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o PIO, kako bi im se omogućio odlazak u penziju.

Pomoćnik ministra ekonomije Dragan Kujović rekao je da je inicijativa grupe radnika iz KAP-a za izmjenu Zakona o PIO, kojom bi se omogućilo sticanje penzije sa 30 godina staža, potekla prema Skupštini i resornim ministarstvima prije usvajanja socijalnog programa. On je dodao da je u toj grupi 45 radnika i da je obustavljena isplata otpremnina dok se ne vidi šta će biti sa zakonom. Dodao je da će, u slučaju da radnici ne ostvare pravo na penziju, dobiti otpremnine kao i svi ostali.

“Suočeni sa ovim problemom, tražili smo od stečajnog upravnika Veselina Perišića da nam dostavi stav radnika koji su pokrenuli inicijativu za izmjene i dopune zakona i u KAP-u je sprovedena anketa 29. jula kojoj se odazvalo 36 radnika, a 25 je glasalo za izmjene zakona”, kazao je Kujović i dodao da je resorno ministarstvo dalo radnicima po 300 eura pomoći, a da se otpremnine mofgu isplatiti, jer socijalni program važi do 1. novembra.

Predstavnik radnika Dušan Laketić tvrdi da je anketa bila netačna i namještena i istakao da su radnici iscrpljeni, zaduženi, da ne mogu da školuju djecu i nemaju od čega da žive.

“Kada se jedan naš kolega zapalio niko nam se nije obratio da pita šta je to bilo, osim poslanika DF-a Janka Vučinića”, rekao je Laketić.

Zoran Jelić (DPS) podsjetio je da su poslanici DPS-a podnijeli izmjene i dopune Zakona o PIO kojima za radnike Željezare i kazao da je potrebno preduzeti nekoliko koraka, kako bi to važilo i za radnike KAP-a. Moramo, naveo je, imati stav Ministarstva finansija jer je na godišnjem nivou za te svrhe potrebno izdvojiti 980 hiljada eura.

Vučinić je kazao da su radnike prevarili sindikat i ministarstva, a da je rješenje ovog problema jednostavno i da ljudima treba dati otpremnine, jer su se prijavili za socijalni program. Emilo Labudović (DF) pitao je predstavnike Vlade ko im daje za pravo da radnike KAP-a drže na stend baju i da im ne isplaćuju nešto na šta imaju pravo, dok j stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić je kazao da  za te radnike treba naći neko rješenje jer su u teškoj situaciji, nemaju ni plate ni penzije i ne znaju na čemu su.
(Mina biznis)

Portal Analitika