Abiznis

Predsjednik VTB: Rusiji treba dvije godine da napusti dolar

putin-i-kostin
R
usiji bi mogle da budu potrebne dvije do tri godine da počne svoje međunarodne obaveze namirivati u rubljama, ocijenio je Andrej Kostin, predsjednik VRB, druge po veličini ruske banke.

Predsjednik VTB: Rusiji treba dvije godine da napusti dolar
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da bi u tom periodu mogli da se pokrenu svi neophodni mehanizmi i da je jedino pitanje koliko su banke spremne da preuzmu rizika, jer bi, kako tvrdi, aktuelno političko rukovodstvo podržalo takav potez. Kostin se za ovu mjeru zalaže već deset godina, pa ruski mediji navode da ona nije usko povezana sa ruskim odgovorima sankcijama EU i SAD. 

"Nisam naišao na razumijevanje po ovom pitanju sa prethodnim rukovodstvom Centralne banke. Oni su vjerovali da bi, s obzirom na to da je dolar radio posao, namirivanje u rubljama samo nosilo nepotreban rizik. Pod novim rukovodstvom, stav CB se promijenio i mislim da smo na putu da napravimo veliki korak", rekao je Kostin i istakao da su za Centralnu banku apsolutni prioriteti stvaranje nacionalnog platnog sistema i uspostavljanje domaće rejting agencije.

Istovremeno, EU i SAD raspravljaju o pooštravanju sankcija uvedenih zbog krize u Ukrajini, a jedna od mjera bi mogla da bude i isključivanje Rusije iz globalnog SWIFT sistema za međunarodni transfer novca. 

"To bi bila tačka bez povratka i svaki dalji dijalog bi bio nemoguć. Ne znam kako bi Zapad mogao da očekuje da blokira SWIFT, a da dobije podršku u borbi protiv terorizma ili u nuklearnom razoružanju. Ako pogledate Iran, SWIFT se gasi kada propadnu svi ostali odnosi, politički, ekonomski, kulturni i diplomatski", naveo je on. 

Kostin je dodao i da ukidanje SWIFT-a ne bi nanijelo veliku štetu Rusiji, koja već ima razrađen rezervni sistem "na koji može da se prebaci u bilo kom trenutku".

Tekst i foto Beta, AP

Portal Analitika