Društvo

VIDEO: Plantaže godišnje ostvaruju suficit u izvozu vina između 12 i 15 miliona eura

0110Marasok
K
ompanija „13. jul Plantaže“ na godišnjem nivou ostvaruje suficit u izvozu vina u iznosu između 12 i 15 miliona eura, istakla je na manifestaciji Dani berbe grožđa i prezentaciji vina Luča i Vladika, direktorica te kompanije Verica Maraš.

VIDEO: Plantaže godišnje ostvaruju suficit u izvozu vina između 12 i 15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

„Kompanija Plantaže više od pola vijeka baštini bogatu tradiciju gajenja vinove loze na ovim prostorima. Kultura gajenja loze datira još iz predromanskog perioda, Rimske imperije, vladavine Kralja Nikole i u kontinuitetu do današnjih dana“, rekla je povodom otvaranja manifestacije Dani berbe grožđa i prezentacije vina "Luča" i "Vladika", direktorica kompanije Verica Maraš.

Ona je dodala da je savremeni način proizvodnje u vezi sa periodom poslije Drugog svjetskog rata i od 1963. godine kada je formiran Agrokombinat „13. jul“ pa sve do danas. Kako je istakla Maraš, za 50 godina postojanja „Plantaže“ su postale vodeća kompanija u regionu po proizvodnji vrhunskih vina i prirodnih rakija.

„Vino naše kompanije je drugi odnosno treći izvozni proizvod naše države, poslije aluminijuma i električne energije. U robnoj razmjeni ostvarujemo suficit u izvozu vina koji je na godišnjem nivou između 12 i 15 miliona eura“, s ponosom je kazala direktorica kompanije „13. jul Plantaže“.

Na manifestaciji je učestvovao, govoreći poeziju, i popularni srpski glumac Ivan Bosiljčić koji je rekao da se uz vino ne ide ništa bolje do poezija.

„Ja sam samo ljubitelj vina nisam uopšte poznavalac. Kada čujem kako ovde ljudi komentarišu i šta sve znaju o vinu ja čutim. Smatram da je obaveza svakog glumca da govori poeziju. To se u ovim novim generacijama malo izgubilo“, objašnjava Bosiljčić i dodaje da nije jedini koji gaji govorenje poezije.

Popularni glumac kaže da bi volio da ostane upamćen poput Petra Kralja, Petra Božovića i drugih koji su takođe govorili poeziju.

Direktorica razvoja kompanije „13. jul Plantaže“, Vesna Maraš objasnila je kako su nastala nova vina – bijelo vino "Luča" i crveno vino "Vladika".

„Želeći da snagu pera, ali i genijalnost uma, našeg velikog vladara udružimo sa snagom podneblja i pretočimo u vino, na radost svih nas, nastala su vina "Luča" i "Vladika", kao još jedan dokaz i kao još jedna potvrda zašto je Crna Gora zemlja velikih vina“, istakla je Maraš.

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika