Abiznis

BRAJOVIĆ: Prekookeanski brod "Budva" uskoro kreće u najam (VIDEO)

brajovicok3009
M
inistar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović kazao je nakon današnje ceramonije imenovanja broda "Budva" da je ovaj događaj pokazatelj izvanredne saradnje sa NR Kinom.

BRAJOVIĆ: Prekookeanski brod "Budva" uskoro kreće u najam (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Brajović koji boravi u zvaničnoj posjeti Kini, kazao je da će brod "Budva", koji je četvrti prekookeanski brod u crnogorskoj floti, uskoro krenuti u najam.

- Saradnja sa kineskom Poli grupom je od 2009. godine bila uspješna na zadovoljstvo kako kineske tako i crnogorske strane. Crnogorska plovidba ima već dva broda koja plove svjetskim morima - "Kotor" i "21. Maj" a 18. septembra Barska plovidba je preuzela brod "Bar" koji se sada puni teretom i koji je u najmu od 18. spetembra. Brod "Budva" će poslije velikog kineskog praznika, dana osnivanja NR Kine koji se slavi 1. oktobra, krenuti u najam - kazao je Brajović nakon ceremonije u brodogradilištu Jinling.

Ministar je istakao da je veoma važna činjenica da ti brodovi imaju najam i da nemaju praznog hoda.

- To je važno i sa stanovišta racionalnosti i troškova. Veoma je važno što na ovim brodovima plove naši pomorci jer mi imamo dugu pomorsku tradiciju iskusne pomorce. Na ovim bordovima će uvijek biti neki kadet koji će se obučavati - rekao je ministar.

Bord "Budva" kako je precizirao, dugačak je 180 metara, 30 metara širine, 10 metara gaza uz 36. 000 bruto registarskih tona.

- Moram takođe napomanuti da su svi pomenuti brodovi - zeleni, ekološki brodovi koji imaju manju potrošnju goriva i po svojim karakteristikama spadaju u svjetski vrh svoje serije i tonaže - rekao je Brajović i poručio da je ovo jedan od pokazatelja izvanredne saradnje sa NR Kinom.

- Našim prijateljima iz Kine sam rekao da iako smo daleko hiljadama kilometara, zbog saradnje se osjećamo mnogo bližima. Kada počne izgradnja auto purta Bar-Boljare ta saradnja će biti gotovo kao da smo susjedne zemlje - rekao je Brajović.

Predsjednik Borda direktora Barske plovidbe Radovan Orlandić kazao je da je ovo poseban dan za Barsku plovidbu "kada snažno iskoračava na pomorsko teretno međunarodno tržište".

- Danas imamo zadovoljstvo da sa dva moderna broda iskoračimo snažno na međunarodno tržište i vratimo se na staze prekookeanske plovidbe. Cijeli aranžman je išao dobrim ritmom kvalitetnim odnosom brodogradilišta, našeg kreditora EXIM banke i kompanije Poli. Sve to je učinilo da danas imamo ovako kvalitetan projekat - rekao je Orlandić.

 

Portal Analitika