Abiznis

Značajno povećanje broja zaposlenih sa najvišim nivoom obrazovanja

3009zzzcg
P
risutan je trend smanjenja broja zaposlenih sa najnižim nivoom stručne spreme, blago smanjenje učešća zaposlenih sa srednjim obrazovanjem i značajno povećanje broja zaposlenih sa najvišim nivoom obrazovanja - rezultati su istraživanja "Anketa poslodavca 2013/14" koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Značajno povećanje broja zaposlenih sa najvišim nivoom obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

U okviru istraživanja anketiran je uzorak od 1005 poslodavaca sa oko 60.000 zaposlenih iz svih opština u Crnoj Gori i svih djelatnosti. Ovakav uzorak predstavlja četiri odsto aktivnih poslodavaca i 36 odsto ukupno registrovane zaposlenosti.

Sjeverni region u ukupnom broju anketiranih poslodavaca učestvuje 14,3 odsto, središnji 57,2 odsto, a primorski 28,5 odsto.

Kako su saopštili iz Zavoda, osnovni cilj Ankete poslodavaca je uspostavljanje sistema praćenja karakteristika zaposlenosti, potreba tržišta rada za određenim profesijama, vještinama i kompetencijama, sezonskog zapošljavanja, zapošljavanja  lica sa invaliditetom i pripadnika RE populacije. Pored toga, dodaju oni, cilj istraživanja je dobijanje povratnih informacija od poslodavca o uspješnosti programa koji se realizuju, te ocjena sadržaja saradnje sa Zavodom za zapošljavanje.

- Ukupno posmatrajući, u Crnoj Gori se dešavaju pozitivne promjene u kvalifikacionoj strukturi zaposlenih. Prisutan je trend smanjenja broja zaposlenih sa najnižim nivoom obrazovanja/stručne spreme, blago smanjenje učešća zaposlenih sa srednjim obrazovanjem i značajno povećanje broja zaposlenih sa najvišim nivoom obrazovanja/stručne spreme. Od ukupnog broja zaposlenih obuhvaćenih uzorkom njih 76,6 odsto je angažovano na neodređeno, a 22,7 odsto na određeno vrijeme, a kao pripravnici 0,7 odsto, što je na nivou prosjeka svih zaposlenih u Crnoj Gori prema Anketi o radnoj snazi - navodi se u saopštenju ZZZCG.

Rezultati istraživanja dalje kažu da su poslodavci u 2013. godini zaposlili 15.790 lica, a planirali su da u 2014. zaposle 26.473 lica. Od anketiranih poslodavaca, njih 252 ili 25 odsto se izjasnilo da je 5.577 ili 9,2 odsto njihovih zaposlenih u 2013. prošlo neki vid dodatnog obrazovanja i obuke.

U 2013. godini 59 odsto anketiranih poslodavaca je sarađivalo sa Zavodom, a od toga njih 97,8 odsto tu saradnju ocijenilo kao dobru ili kao veoma dobru/odlučnu.

U pogledu vrste usluga koje poslodavci očekuju od Zavoda prvo, po učestalosti je dostupnost i jednostavnost korišćenja informacija o slobodnoj radnoj snazi, aktuelnim programima i uslugama koje Zavod nudi što, nameće potrebu kontinuiranog i potpunog informisanja u tom smislu.

Poslodavci u pogledu vidova saradnje sa Zavodom prioritet daju finansiranju raznih vidova obuke u cilju obezbjeđivanja potrebne, posebno, deficitarne radne snage.

Što se tiče ostalih sugestija i preporuka, najviše njih se odnosilo na bolju komunikaciju između Zavoda i poslodavaca, odnosno, na smanjenje administracije i korištenje moderne informacione tehnologije u toj komunikaciji, što bi dovelo do bržeg i pravovremenog protoka informacija.

- Rezultati ove Ankete omogućavaju poređenja sa rezultatima velikog istraživanja koje je Svjetska banka sprovela u zemljama regiona i šire u vezi sa kvalitetom – znanjima i vještinama. Takođe cilj je da se rezultati ovog istraživanja porede sa dokumentom Evropa 2020 (Europe 2020) i sa još nekoliko važnih istraživanja i dokumenata međunarodnog karaktera - zaključuje se u saopštenju ZZZCG.

Portal Analitika