Društvo

DANU pola godine bez predsjednika, izbor početkom oktobra?

danu
O
d 14. marta, kada je preminuo akademik dr Božidar Nikolić, predsjednik DANU, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti još nije izabrala novog predsjednika.

DANU pola godine bez predsjednika, izbor početkom oktobra?
Portal AnalitikaIzvor

Portal Analitika je još prije tri mjeseca, pozivajući se na pouzdane izvore iz DANU, najavljivao sastanak koordinacinog tijela koje je trebalo da utvrdi listu kandidata za predsjednika i da zakaže sjednicu Skupštine DANU, na kojoj je trebalo da bude izabran predsjednik, ali i više novih članova DANU.

Izvor Portala Analitika iz DANU kaže  da se „ovih dana“ ipak očekuje da koordinaciono tijelo odradi svoj dio posla, kako bi Skupština izabrala predsjednika i nove članove do 10. oktobra.

Izborna sjednica Skupštine DANU najavljivana je još za kraj juna. Ko su mogući kandidati za predsjednika, ni tada ni sada, pouzdano se ne može govoriti, dok je barem dio kandidata za nove članove pouzdan: poznati istoričar Živko Andrijašević, pisac i publicista Milorad Mijo Popović i književnik Pavle Goranović.

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti značajno je kadrovski osiromašena, jer je od njenog osnivanja 14. jula  1999. bukvalno kadrovski prepolovljena. Od tada je umrlo 20 članova DANU, tako da ih sada ima 21, a sa onima koji su istovremeno i članovi CANU – 24.

 

 

 

Portal Analitika