Društvo

BOŠKOVIĆ: Primjena Socijalnog kartona od 1. januara 2015.

pedjaBoshk
T
okom testiranja projekta Socijalni karton utvrđeno je da oko 50 porodica u opštini Nikšić prima materijano obezbjeđenje, iako su nosioci toga prava umrli, a porodice nijesu obavijestile Centar za socijalni rad o smrti nosioca prava.

BOŠKOVIĆ: Primjena Socijalnog kartona od 1. januara 2015.
Portal AnalitikaIzvor

Stoga uspostavljanje Socijalnog kartona treba da predstavlja krunu u procesu reforme koju realizujemo, a jasne procedure i načini komunikacije omogućiće kvalitetno vođenje evidencije u okviru socijalne politike, poručio je resorni ministar Predrag Bošković na promociji Informacionog sistema socijalnog staranja - Socijalni karton na INFOFESTU.

Kako je istakao, informaciomi sistem socijalnog staranja - Socijalni karton je jedan od prioritetnih projekata koji se realizuju u MRSS.

- Moram reći da smo 2013. godinu iskoristili da zaokružimo sistem reforme socijalne i dječije zaštite. Usvajanjem novog Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti postavili smo temelje za potpuno drugačije sagledavanje socijalne politike Crnoj Gori. Uspostavljanje Socijalnog kartona, treba da predstavlja krunu u procesu reforme koju realizujemo. Jasne procedure i načini komunikacije omogućiće kvalitetno vođenje evidencije u okviru socijalne politike. Ovaj projekat smo priveli kraju, i moram izraziti zhavalnost našem partneru UNDP-u, sa kojim ostvarujemo jednu kvalitetnu saradnju ne samo u okviru ovog projekta, već i projekta suzbijanja rada na crno što će biti nas prioritetni zadatak u narednoj godini - poručio je Bošković.

On je naveo jedan primjer na koji su naišli tokom testne faze projekta u opštini Nikšić.

- Tokom testiranja projekta Socijalni kartona utvrđeno je da oko 50 porodica u opštini Nikšić prima materijano obezbijeđenje, iako su nosioci toga prava umrli, a porodice nijesu obavijestile Centar za socijalni rad o smrti nosioca prava. Uparivanjem podataka, kroz ovaj projekat, sa podacima MUP-a i opštine Nikšić, otkrili smo upravo ovo. Ovi rezultati nam daju signal da će ovaj porojekat omogućiti kvalitetno usmjeravanje sredstava onima koji se nađu u stanju socijalne potrebe, i omogućiti kvalitetnije sagledavanje socijalne slike i vođenje socijalne politike. Planirano je da se sa primjenom projekta počne 1. januara 2015. godine - kazao je Bošković.


Portal Analitika