Društvo

Petina romskih žena udato prije osamnaeste

bar2909
D
anas su u barskom hotelu „Princess“ šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks i direktorica Zavoda za statistiku Crne Gore mr Gordana Radojević predstavili ključne nalaze Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece u Crnoj Gori, sprovedenog 2013. godine, s akcentom na južni region.

Petina romskih žena udato prije osamnaeste
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica Zavoda za statistiku CG mr Gordana Radojević istakla je da su u junu objavljeni rezultati na nivou Crne Gore, a podaci za primorski region predstavljaju se po prvi put.

Slobodan Živković iz Zavoda za statistiku ukazao je da je u primorskom regionu 38% djece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, što je manje u odnosu na centralni region gdje je obuhvaćeno 54% djece, ali ipak više u odnosu na sjever, gdje svega 17% djece ide u predškolske ustanove.

Kada je riječ o fenomenu ranih brakova, Živković je naveo da se jedna petina žena u romskoj populaciji udala prije osamnaeste, neke i prije petnaeste godine. On je istakao kako su „rani brakovi flagrantno kršenje ljudskih prava i ozbiljan rizik za razvoj mladih osoba, jer jedna trećina rodi prije punoljetstva“.

Uz to, on je kazao da 65% djece na jugu, do 14 godine iskusi neki vid nasilnog disciplinovanja. To je neznatno manje u odnosu na centralni region, gdje taj procenat iznosi 69%, dok na sjeveru 72% iskusi neki oblik nasilja.

Cilj ovog istraživanja bio je da se procijene uslovi života djece i žena u Crnoj Gori iz više različitih aspekata. Istraživanjem je obuhvaćeno 28 oblasti (zdravlje majki i novorođenčadi, obrazovanje, nasilje u porodici, seksualno ponašanje, dojenje, vakcinacija i druge).

Ž.M.

Portal Analitika