Abiznis

Davidović čeka rezultat tendera za Boksite

Kompanija Neksan iz Nikšića spremna je da pokrene proizvodnju i redovno isplaćuje zarade zaposlenima u Rudnicima boksita, ukoliko ne bude zainteresovanih za kupovinu tog preduzeća.

31daka
N
eksan bi, prema riječima njegovog vlasnika Miodraga Davidović, u tom slučaju potpisao sa Boksitima ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji, pod uslovom da nadležni u državi ne postave neprihvatljive zahtjeve.

Davidović čeka rezultat tendera za Boksite
Portal AnalitikaIzvor



„Cilj nam je prvenstveno da pomognemo Boksitima i to je valjda svima više nego očigledno. Moramo da sačekamo do 4. oktobra, kada ističe tender za prodaju Boksita. Najbolje rješenje bio bi ulazak dobrog kupca u to preduzeće i u tom slučaju mi ne bi morali nastavljati saradnju“, kazao je Davidović.

Neksan je krajem avgusta završio tromjesečni ugovor sa Boksitima o preuzimanju rude, na osnovu koga je redovno obezbjeđivao novac za organizovanje proizvodnje i isplatu zarada. Ruda je do sada samo lagerovana, jer nije pronađen kupac, a nadležni u državi nijesu prihvatili zahtjev Davidovića da im se uz garancije imovinom odloži plaćanje poreza na neprodati boksit. Razlog neslaganja, kako je objašnjeno iz Boksita, bila različita procjena vrijednosti imovine kojom je Neksan davao garancije.

„Spremni smo na potpisivanje ugovora o poslovno–tehničkoj saradnji, jer bi u tom slučaju Neksan organizovao proizvodnju, isplaćivao zarade, a državi platio porez na prodatu, a ne lagerovanu rudu“, saopštio je Davidović.

On je rekao da se Neksan odlučio za angažman sa Boksitima kroz poslovno–tehničku saradnju zbog uvjeravanja da će Vlada početi isplatu otpremnina, čime bi se smanjio broj zaposlenih i omogućilo onima što ostaju u preduzeću povećanje zarada.

„Na taj način bi zajedno doprinijeli oporavku Boksita, a nama bi se olakšalo poslovanje u situaciji kada rudari nemaju drugog izlaza. Zaista bi bili srećni kada bi Neksan završio priču sa Boksitima i više ne bi imali nikakvog angažmana, ali im neko mora pomoći“, zaključio je Davidović.

Radnici Boksita, u kojima je proizvodnja zaustavljena na 29. avgusta, najavili su danas da će do ponedjeljka zamrznuti proteste kako bi sačekali ishod pregovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Neksan.

(Mina biznis)

 

Portal Analitika