Podgorica

BEZAKONJE: Ko truje pse po Podgorici? (FOTO)

2909pas1
U
Podgorici su tokom vikenda nepoznati počinioci na više lokacije postavljali otrov od kojeg je stradao veliki broj pasa lutalica, ali su žrtve bili i vlasnički psi. Nadležne državne institucije nisu se za sada oglašavale povodom ovog slučaja i nepoznato je ko je „uzeo zakon u svoje ruke“ i odlučio se na akciju trovanja.

BEZAKONJE: Ko truje pse po Podgorici? (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Prethodnih dana članovi više Fejsbuk grupa, osnovanih radi zaštite prava životinja, upozoravali su svoje članove o mjestima gdje su naišli na otrovane pse. Na grupama su postavljene i fotografije pasa koji su stradali od nauma nekih da „očiste“ grad od lutalica.

2909pas2Otrov je, kako navode članovi pojedinih Fejsbuk grupa, postavljen u blizini Hrama Hristovog Vaskrsenja, kod Tehničke škole, u Siti kvartu, Zlatici… Otrovani psi su, osim zgražavanja i straha prolaznika, izazavali i tugu kod pojedinih ljudi s obzirom da se radilo o „kvartaškim“ psima o kojima brinu stanari pojedinih zgrada.2909pas3„Večeras je otrovan pas u Zagoriču. Vrisci i plač cure nad labradorom kojem je odjednom počela da izlazi bijela pjena i tečnost na usta, 10 minuta nakon što su izašli iz parka, će ostati za pamćenje mnogima koji su se zatekli. Pas je došao do magistrale sa njom i tu je samo legao i počeo da zavija i jauče… Nakon par minuta je umro. Prizor koji mi se nikad neće izbrisati iz sećanja, jer je ta cura svaku noć šetala psa...“, piše o svom iskustvu jedan momak koji je vido posledice „čišćenja Podgorice“.2909pas4Iako je Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja „zabranjeno usmrćivanje životinja, osim u slučajevima i na način propisan ovim zakonom, kao i davanje životinjama hrane ili materija čije uzimanje uzrokuje bol, patnju, povrede, strah ili smrt“, to mnogo ne tangira one koji posipaju otrov po gradskim površinama.

Zakon predviđa i novčanu kaznu za one koji usmrte životinje, ali do sada u Crnoj Gori nije poznat slučaj da je neko pronađen, te da je odgovarao za trovanje pasa lutalica, iako su trovanja česta, posebno u gradovima u kojima ne postoje izgrađeni azili.

Iz NVO Arka Montenegro su za Portal Analitika kazali da „izražavaju protest protiv ovakvog i sličnih krivičnih djela“.

„Otrovne supstance su dostupne svima. Želimo da čujemo mišljenje, policije ali i ostali nadležnih lokalnih i državnih institucija, kao i veterinarske komore Crne Gore, te Veterinarske inspekcije, povodom trovanja pasa u Crnoj Gori“, navode iz pomenute NVO.

2909pas5Iako u Podgorici postoji azil za napuštene životinje, izgleda da su neki Podgoričani i Podgoričanke odlučili da budu „proaktivni“ i umjesto službi nadležnih za to, „očiste“ grad od lutalica za sva vremena.

Pitanje je, ko od zlokobnog „čišćenja“ treba osim nedužnih pasa, da nastrada, da bi se građani skloni uzimanju zakona u svoje ruke, kaznili?! Da li neko radoznalo dijete koje se igralo u parku ili dvorištu škole?

K.Ć.

Foto: Fejsbuk

Portal Analitika