Finansije

KALAČ: Ograničenje kamata pravi potez, banke se oglušile o preporuke

2809halil1kalach
N
amjera Centralne banke Crne Gore da ograniči kamatne stope dobar je potez, jer su visoke kamatne stope gušile i građane i privredu, stav je bankarskog ombudsmana Halila Kalača u izjavi za Antenu M.

KALAČ: Ograničenje kamata pravi potez, banke se oglušile o preporuke
Portal AnalitikaIzvor

- CBCG je poslala preporuku bankama, negdje sredinom godine, da su kamatne stope vrlo visoke i da mogu da ugroze finansijsku stabilnost ukoliko se nešto ne promijeni. Nije bilo reakcije banaka na tu preporuku, pa se CBCG odlučila na naredni korak – izjavio je Kalač za podgorički radio.

On dodaje da to pokazuje odlučnost vrhovne monetarne nezavisne institucije da se obračuna sa visokim kamatnim stopama koje guše ne samo građane, već i privredu. Kalač podsjeća da je kancelarija bankarskog ombudsmana u martu poslala preporuku bankama da smanje kamatne stope na kreditne kartice i dozvoljena minusna stanja na tekućim računima.

- Banke nijesu reagovale adekvatno na te naše preporuke. Mislim da sada CBCG procjenjuje da treba u tom pravcu nešto da preduzme. Vjerovatno njihova odluka ima uporište i u tome da banke imaju novca, odnosno prisutan je sufcit likvidnosti i profitabilno poslovanje banaka. Ako je sve tako, onda je pitanje zašto su kamatne stope u Crnoj Gori više od onih u okruženju.

Podsjećamo, viceguverner CBCG Velibor Milošević izjavio je da će ta institucija, nakon sveobuhvatne analize, definitivno ići sa ograničavanjem kamatnih stopa, jer je očigledno da se izvršna vlast oglušila o preporuke te institucije.

Portal Analitika