Abiznis

SEKULIĆ: Neće biti postupnog smanjivanja cijene rominga

2809zoransek
D
irektor Agencije za elektronske komunikacije Zoran Sekulić kaže za Antenu M da sporazum oko ukidanja rominga u regionu podrazumijeva da se u potpunosti primijeni odgovarajuća direktiva Evropske unije koja se odnosi na roming - da se zemlje potpisnice obavezuju da na recipročnoj osnovi cijene rominga svedu na nivo unutrašnjeg saobraćaja.

SEKULIĆ: Neće biti postupnog smanjivanja cijene rominga
Portal AnalitikaIzvor

On je to kazao povodom sjutrašnjeg skupa u Miločru, gdje će predstavnici država regiona u okviru Infofesta, potpisati sporazum koji je prvi korak ka ukidanju rominga u ovom dijelu Evrope, konkretno u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Nakon toga nadležna ministarstva zemalja moraće da pokrenu procedure za donošenje zakonskih dopuna, kako bi sporazum počeo da se primenjuje. Ranije je objavljeno da će smanjenje cijena usluga rominga biti postupno, u fazama.

- Ta postupnost je bila karakteristična za direktivu Evropske unije. Međutim s obzirom na to da je Evropska unija već cijene dovela do nivoa unutrašnjeg saobraćaja, mi se, kao potpisnici sporazuma, obavezujemo da u svemu primijenimo te cijene. Neće biti postupnosti, već će se odmah primjenjivati cijene koje važe u zemljama EU – precizirao je Sekulić.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije objašnjava da sporazum predviđa da mu mogu pristupiti druge zemlje potpisivanjem aneksa sporzuma, u istoj proceduri. Vjeruje da će mnoge zemlje to i učiniti.

- Mi ćemo dobiti pismo od Turske da oni podržavaju tekst sporazuma, ali zbog određenih procedura koje moraju da obave u svojoj zemlji, vjerovatno će sporazum potpisati naknadno. Očekujem da će sporazum potpisati neke zemlje EU - Bugarska, Hrvatska - a mislim da nema razloga da se to ne proširi na zemlje u širem regionu – rekao je on za podgorički radio.

Upitan kada će građani i zvanično moći da putuju u zemlje regiona bez brige o računu za mobilni telefon, Sekulić kaže:

- To bi moglo da se primijeni početkom sljedeće godine.

Trenutno građani Crne Gore u inostranstvu, u zavisnosti od operatora čije usluge koriste, plaćaju i do deset puta više minut razgovora i poruke nego kada su u zemlji.

Portal Analitika