Društvo

FEJZIĆ: Zukorlić fašističkim djelovanjem pokušava da podijeli IZCG

2809-Rifat-Fejzic
R
eis Islamske zajednice u Cmoj Gori (IZCG) Rifat Fejzić optužio je sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da svojim "fašističkim djelovanjem" pokušava da podijeli IZCG, unese nemir u Crnu Goru i među ovdašnjim muslimanima.

FEJZIĆ: Zukorlić fašističkim djelovanjem pokušava da podijeli IZCG
Portal AnalitikaIzvor

"Umberto Eko je rekao da je za fašizam svako neslaganje izdaja. Takav je način razmišljanja ideološke oligarhije iz Novog Pazara, g. Zukorlića i ljudi koji razmišljaju kao on. Šokiran sam njihovim izlivom fašizma i mržnje", rekao je Fejzić za „Vijesti".



Svoj naum, smatra Fejzić, Zukorlić je pokušao da ostvari preko svog "pomoćnika za Južni Sahdžak", hafiza

Abdurahmana Kujevića

. On je prošle nedjelje na vanrednoj sjednici rožajskog Odbora izopšten iz IZCG.



Fejzić kaže da Kujević nije razriješen ni što je, pored matične kuće, službovao i u Islamskoj zajednici u Srbiji (IZS), niti što je na posljednjim lokalnim izborima politički podržao Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ). "Problem je nastao kada je on, obavljajući funkcije u IZS, počeo da negira postojanje i strukturu IZCG, u koju je primljen nakon završetka studija na lični zahtijev. Na taj način on nije negirao samo IZCG i svoj matični odbor, već i sebe, svoj narod i grad", naglašava Fejzić.



On ne negira da je Kujević bio uslovljen da se izjasni kojoj od dvije IZ želi da pripada: "Predstavnici rožajskog odbora su mu ponudili da odabere da ili će biti član IZCG  ili Islamske zajednice Srbije. On nije htio da prihvati da bude član IZCG, tako da je sam sebe eliminisao i odbor je donio odluku kako bi poštovao njegovu želju".



Fejzić je najavio da će pozvati državu da Islamsku zajednicu Crne Gore zaštiti od Muamera Zukortića. „Ljut sam što država nije poštovala mnoge stvari prema Istamskoj zajednici na osnovu ugovora koji smo potpisali. Mnogo štošta iz tog dukumenta nije ispoštovano, u konkretnom slučaju da se jurtsdikcija Islamske zajednice CG poklapa sa granicama države. A ovdje se danas otvaraju vrtići i škole čije je sjedište u drugoj državi. Škola Kurana, koju sam ja Kujeviću otvorio, zatvorena je zbog njegovog nerada. Poenta je bila da dođe muftija Zukorlić iz jedne druge zemlje sa fašističkim razmišljanjem i koji hoce da prikaže da je Rožajcima preči Novi Pazar nego Rožaje. Njegovim vrtićima i školama bi trebalo da se bave naši državni organi", rekao je Fejzić.



foto: mne.ul-info.com

Portal Analitika