Abiznis

CBCG će ograničiti kamatne stope

2709milosevic
V
iceguverner Centralne banke (CB) Velibor Milošević najavio je da će CB ograničiti kamantne stope, koje su kako je rekao izuzetno visoke.

CBCG će ograničiti kamatne stope
Portal AnalitikaIzvor

„Radimo jednu sveobuhvatnu analizu ali sam siguran i mogu vam ekskluzivno najaviti da ćemo ići definitivno sa ograničvanajem kamatnih stopa, jer je očigledno da se izvršna vlast oglušila na preporuke CBCG”, kazao je on.

Kako je dodao, privreda ne može da izdrži ovako visoke kamatne stope.

“Ja ne znam biznis koji može da vrati kamatu od 12 odsto za jedan investicioni projekat. To nije moguće i to ne postoji u razvijenim državama”, rekao je on.

Milošević kaže da u Crnoj Gori imamo gotovo paradoksalu situaciju: jer je skoro  nemoguće dobiti kredit, iako banke imaju novca.

“Mi stalno slušamo bankare da u Crnoj Gori nema kvalitenih projekata, ali se ja apsolutno ne slažem sa tim. Mislim da ima kvalitetnih projekata. Bankari su očigledno naučili lekciju, ranijih godina nijesu dobro procjenjivali kreditni rizik, pa sada skupljamo trule plodove takvog rada. Vi kod crnogorskih banaka možete dobiti kredit jedino ako pođete u banku i ubijedite ih da vam kredit ne treba. U suprotnom nećete dobiti kredit”, rekao je on.

Milošević je mišljenja da odluka Evropske centralne banke o smanjenju referentne kamatne stope neće uticati na smanjenje kamata kod crnogorskih banaka. Problem je, kako dodaje i to što ima nešto više od 18 odsto loših kredita. Banke nijesu sklone otpisvanju loših kredita i pokušaće da naplate sve što mogu da naplate, i to je potpuno legitimno, dodaje Milošević.

“Ja međutim zamjeram bankama to što nemaju ekonomske senzibilnosti, jer ne posluju samostalno, izolovano, već su dio sistema”, kaže Milošević.

On smatra i da  nije rješenje ni to što su neke teško naplative kredite otkupile faktoring kompanije, čime su banke isčistile svoje bilanse, jer će na kraju, kako je rekao, to ipak morati neko da plati. Zato se, kako kaže on, mora donijeti Zakon o faktoringu, kako bi se ta oblast uredila.

Izvor: Atlas Tv

Foto: seebiz.eu

Portal Analitika