Abiznis

Predstavljen "Metodološki vodič za monitoring i evaluaciju strateških planova razvoja“

2609pressISSPok
U
okviru projekta “Nova uloga organizacija civilnog društva u implementaciji i monitoringu javnih politika na lokalnom nivou” koji finansira Evropska unija u Crnoj Gori, danas je održana  pres konferencija na Institutu za strateške studije i projekcije u Podgorici, na kojoj je predstavljena publikacija „Metodološki vodič za monitoring i evaluaciju strateških planova razvoja“.

Predstavljen "Metodološki vodič za monitoring i evaluaciju strateških planova razvoja“
Portal AnalitikaIzvor

Analitičar u Institutu za strateške studije i projekcije Vojin Golubović je istakao da je cilj publikacije postizanje kvalitetnijeg monitoringa i realnijeg ocjenjivanja rezultata ostvarenih u određenom periodu kroz niz definisanih indikatora koji doprinose kvalitetnijoj ocjeni dinamike ostvarenja srednjoročnih ciljeva Strateških planova razvoja opština.

Na konferenciji je najavljeno i istraživanje javnog mnjenja o zadovoljstvu građana u opštinama koje su obuhvaćene projektom.

„U prethodnoj godini smo sproveli istraživanje javnog mnjenja u 10 crnogorskih opština o zadovoljstvu građana, kao i njihovom upoznatošću sa radom lokalnih samouprava i lokalnih NVO-a. Ove godine ćemo sprovesti još jedno takvo istraživanje kako bi uporedili rezultate iz prethodne godine i utvrdili napredak“, istakao je analitičar na Institutu za strateške studije i projekcije Milika Mirković.

On je dodao da rezultati istraživanja mogu poslužiti lokalnim samoupravama oko definisanja aktivnosti za veće uključivanje građana NVO-a u proces odlučivanja.

Projekat „Nova uloga organizacija civilnog društva u implementaciji i monitoringu politika na lokalnom nivou“ realizuje Institut za strateške studije i projekcije, u saradnji sa CASE Institutom iz Poljske i Centrom za evropsko obrazovanje i studije iz Podgorice. Projekat finansira Evropska unija, a Ministarstvo ekonomije Crne Gore i Zajednica opština su formalno podržale realizaciju ovog projekta.

Portal Analitika