Društvo

Podrška Rumunije članstvu Crne Gore u EU

2509Pejovic
R
umunija pozdravlja impresivan napredak koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja Evropskoj uniji i nastaviće da pruža podršku crnogorskim institucijama u ostvarenju punopravnog članstva u EU, saopšteno je tokom sastanka državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića s državnim sekretarom za evropske poslove i bilateralu u rumunskom MVP-u Đorđom Ćambom.

Podrška Rumunije članstvu Crne Gore u EU
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenje o realizovanim i planiranim aktivnostima iz procesa pristupanja Crne Gore.

Ambasador Pejović je zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su rumunski eksperti pružili Crnoj Gori u više oblasti, naročito u oblasti životne sredine, vladavine prava i bezbjednosti hrane.

On je informisao sagovornika o ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu, s fokusom na reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava.

"Istakao je da su 23. i 24. poglavlja  osnova cjelokupnog napretka i temelj integracijskog procesa zbog čega im se posvećuje posebna pažnja“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pejović je ukazao da se, i u ostalim poglavljima, nesmanjenom dinamikom radi na ispunjavanju obaveza i istakao da Crna Gora spremno dočekuje otvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja.

Državni sekretar Ćamba je pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u približavanju EU, a koji je svrstavaju u predvodnika procesa proširenja na Zapadnom Balkanu.

On je prenio iskustvo Rumunije iz pregovaračkog procesa i istakao da Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku rumunskih institucija i eksperata u pravcu jačanja administrativnih kapaciteta i kvalitetnog sprovođenja obaveza iz pristupnog perioda.

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenje po pitanju ključnih izazova i budućih očekivanja i obaveza u susret članstvu u EU.

U tom kontekstu su razmotrili realizaciju konkretnih aktivnosti na sprovođenju memoranduma o saradnji u oblastima evropske integracije i životne sredine i daljeg prenođenja rumunskog iskustva, u formi razmjene diplomata i realizacije tvining projekata.

Portal Analitika