Abiznis

Balkanska veza bez rominga

2509mobilniok
V
lada je danas prihvatila sporazum o romingu između Crne Gore, Srbije, Makedonije, BiH i Albanije, po kojem postoji saglasnost da treba sniziti cijene usluga rominga u tim državam na recipričnoj osnovi, saznaje Portal Analitika.

Balkanska veza bez rominga
Portal AnalitikaIzvor

Sporazum predstavlja polaznu osnovu za dalje aktivnosti ovih država u pravcu izmjene propisa, kao i daljih regulatornih aktivnosti svih nacionalnih regulatornih agencija. Cilj je postepeno snižavanje cijena rominga u fazama i dinamici, kao što je već urađeno u zemljama EU. Za realizaciju ovog sporazuma zadužena su regulatorna tijela zemalja potpisnica, koje će obrazovati zajedničko koordinaciono tijelo za sprovođenje svih neophodnih aktivnosti.

Ovaj sporazum je otvoren i mogu mu pristupiti sve zainteresovane države. Kao što je ranije najavio Portal Analitika, sporazum će biti potpisan u Miločeru u okviru Infofesta 29. septembra.

Vlade pomenutih zemalja su usvojile sporazum o romingu, koji se oslanja na direktivu EU kojom cijene rominga i telefonskog saobraćaja za članice treba da budu izjednačene do polovine decembra 2015. godine. Od početka ove godine, cijene rominga za zemlje članice EU su snižene 55 odsto.

EU nije prihvatila inicijativu zemalja Zapadnog Balkana da se i na njih odnosi ta direktive, pa su one odlučile da direktivu primjene recipročno na svojim teritorijama. To je dogovoreno na ovogodišnjoj konferenciji regulatora navedenih država u Skoplju.

J.R. -S.G.

Portal Analitika