Abiznis

Vlada usvojila fiskalne i makroekonomske projekcije do 2018.

2509ivavukovicok
C
rnogorska ekonomija ove godine će, prema preliminarnim procjenama Ministarstva finansija, zabilježiti realni rast od 2,5 odsto, a naredne 3,5 odsto usljed početka investicionih aktivnosti prvenstveno u sektoru građevinarstva, izjavila je novinarima nakon sjednice Vlade direktorica Direktorata za ekonomsku politiku i razvoj u Ministarstvu finansija Iva Vuković. Vlada je danas  usvojila projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period do 2018. godine, koje će poslužiti kao polazna osnova za izradu zakona o budžetu za narednu godinu.

Vlada usvojila fiskalne i makroekonomske projekcije do 2018.
Portal AnalitikaIzvor

Projektovani rast od 2,5 odsto u ovoj godini zasnovan na očekivanim dobrim rezultatima sektora turizma u avgustu, početku proizvodnje u Kombinatu aluminijuma (KAP) i dobroj cijeni na svjetskom tržištu, uz pad vrijednosti eura.

-Takođe, pozitivni efekti drugih sektora, posebno trgovine, doprinijeće godišnjem rastu- rekla je Vuković.

Ona je navela da je glavna pretpostavka rasta ekonomije u narednoj godini od 3,5 odsto zasnovana na početku investicione aktivnosti uz angažovanje domaćih potencijala, prvenstveno u sektoru građevinarstva.

- U narednom periodu očekuje se dinamičniji rast crnogorske ekonomije zasnovan na investicionom ciklusu, uz rast svih ostalih sektora. Ovakva dinamika rasta zasnovana je i na realizaciji strukturnih reformi koje su planirane u narednom periodu- kazala je Vuković.

Prema podacima Monstata, crnogorska ekonomija je prošle godine ostvarila realni rast od 3,3 odsto. Preliminarni podaci nacionalnog statističkog zavoda pokazuju da je realni rast u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,5 odsto, a u drugom 0,3 odsto.

Portal Analitika